Global Peace Index 2011: Jak je v Česku bezpečno?

12.09.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bez svobody a bezpečí není možný růst životní úrovně občanů. V hodnocení za rok 2011 je Česko hodnoceno jako pátá nejbezpečnější země světa, před námi je pouze Island, Nový Zéland, Japonsko a Dánsko.

Ve svobodné a bezpečné zemi žijí nejspokojenější občané na světě. Vždyť právě Skandinávci jsou dle mnohých mezinárodních studií nejspokojenějšími občany. Časopis Forbes sestavuje desítku nejšťastnějších zemí, pro rok 2011 v první desítce najdeme: Norsko, Dánsko, Finsko, Ausrálii, Nový Zéland, Švédsko, Kanadu, Švýcarsko, Nizozemí a USA. Co nejvíce ovlivňuje spokojenost lidí? Svobodná volba v tom, jak žít svůj život. Svoboda, bezpečnost a demokracie jsou základním předpokladem spokojeného života pro většinu obyvatel. Předpoklady pro spokojený a šťastný život jsou však velmi dobré i v Česku, vždyť pro rok 2011 nám patří pozice páté nejbezpečnější země světa (v roce 2010 patřilo Česku 12. místo).


Kritéria hodnocení


Žebříček nejbezpečnějších zemí světa je pravidelně každoročně publikován společností „The Institute for Economics and Peace“. Ve zprávě „Global Peace Index“ je hodnocena celá řada kritérií ovlivňující bezpečnost v zemi. Bezpečnost v každé zemi je hodnocena ve dvou rovinách, vnitřní (výsledný index ovlivňuje z 60 %) i vnější (výsledný index ovlivňuje ze 40 %). Hodnoceny jsou např. tyto ukazatele:


  • Vnitřní a vnější války vedené danou zemí, úroveň organizovaného zločinu, celková míra kriminality, mezinárodní vztahy se sousedními státy, počet uprchlíků a vysídlených osob, politická stabilita, dodržování politických práv, potenciál pro teroristické činy, počet vražd (na 100 tisíc lidí), úroveň násilných tresných činů, pravděpodobnsot násilných demonstratcí, počet uvězněných lidí (na 100 tisíc lidí), počet občanů vlastnících zbraň, snadnost přístupu ke střelné zbrani, zabezpečení vnitřní bezpečnosti (počet policistů a dalších ochranných složek státu).


Nejbezpečněji je na Islandu


Ve zprávě za rok 2011 bylo hodnoceno celkem 153 zemí. Nejbezpečnější zemí je Island, následuje Nový Zéland, Japonsko, Dánsko, Česko, Rakousko, Finsko, Kanada, Norsko a Slovinsko. Menší, stabilní a demokratické země (včetně Česka) tvoří většinu z prvních dvaceti zemí. Na prvních místech jsou především evropské země. Jenom pro zajímavost USA patří 82. místo. Na posledním místě je Irák. Na posledních pěti místech v žebříčku jsou: Somálsko, Irán, Sudán, Afgánistán a KLDR.


Kdo si polepšil a kdo pohoršil?


Ze zemí na předních místech si v roce 2011 oproti roku 2010 nejvíce polepšilo Česko (z 12. místo na 5. místo), Kanada (ze 14. místa na 8. místo) a Polsko (z 29. místa na 22. místo). Naopak si pohoršilo Norsko (z 5. místa na 9. místo), Irsko (z 6. místa na 11. místo) a Portugalsko (z 13. místa na 17. místo). V prvních 20 nejbezpečnějších zemí světa je hned 11 členských zemí EU a další evropské země (Norsko, Švýcarsko a Island). Členské země EU se mohou pochlubit nízkou kriminalitou, vyspělou politickou kulturou a fungující justicí bránící lidská práva. V  první desítce nejdeme všechny severské země (Island, Dánsko, Finsko, Norsko a Švédsko).

Tabulka: Nejbezpečnější země k životu (Global Peace Index 2011, prvních 20 zemí)

Pořadí Země
1 Island
2 Nový Zéland
3 Japonsko
4 Dánsko
5 Česko
6 Rakousko
7 Finsko
8 Kanada
9 Norsko
10 Slovinsko
11 Irsko
12 Katar
13 Švédsko
14 Belgie
15 Německo
16 Švýcarsko
17 Portugalsko
18 Austrálie
19  Malajsie
20 Maďarsko
 Prameny:
• The Institute for Economics and Peace – Global Peace Index 2011
• Forbes – The World´s 10 Happiest Countries

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU