Co nám letos stát vezme, a co dá?

03.01.2012 | , Finance.cz
DANĚ


Rok 2012 přináší řadu legislativních změn. Které změny se nejvíce dotknou právě Vaší peněženky? Kdo si polepší a kdo pohorší, si můžete vypočítat v přiložených kalkulačkách. (OPAKOVANÉ VYDÁNÍ)

Podívejme se na rok 2012 optikou čísel. V jednotlivých odstavcích naleznete nejdůležitěší změny, u většiny z nich i odkaz na kalkulačku. Pokud podnikáte, mohl by vás zajímat i článek Co přináší rok 2012 pro OSVČ? na našem portálu Firemnífinance.cz.


Zdanění práce klesne


I při stejné mzdě jako v loňském roce obdrží všichni zaměstnanci na svůj bankovní účet více. Důvodem je skončení „povodňové daně“ a tedy návrat základní slevy na poplatníka na 24 840 Kč ročně. Čistá mzda všech zaměstnanců se tedy zvýší minimálně o 100 Kč měsíčně.

Polepší si však zejména rodiny s dětmi. Zvyšuje se totiž daňové zvýhodnění na dítě z 967 Kč na 1 117 Kč měsíčně. Rodina s dvěmi dětmi si tedy měsíční polepší o 300 Kč. Jestliže oba rodiče pracují, tak čistý rodinný příjem rodiny stoupne o 500 Kč (o 300 Kč více na daňovém zvýhodnění a každý z rodičů si dále polepší o 100 Kč kvůli vyšší daňové slevě na poplatníka).

Výrazně si polepší i občané s velmi nadstandardními příjmy. Klesá totiž strop pro odvod sociálního pojištění z 72násobku průměrné mzdy na 48násobek průměrné mzdy. Zatímco v roce 2011 odváděli občané sociální pojištění maximálně do příjmu 1 780 280 Kč, tak letos maximálně do příjmu 1 206 576 Kč. Úspora na sociálním pojištění je tedy značná.



Každodenní nákupy se prodraží


Přestože odvedeme ze svého příjmu méně na dani z příjmu, tak naše celková daňová povinnost neklesne. Důvodem je zvýšení nižší sazby DPH z 10 % na 14 %. Konečnými plátci DPH jsme totiž my spotřebitelé. Každým naším nákupem potravin, nealkoholických nápojů, městské hromadné dopravy, vody, léků, energie, kultury či služeb bude státní pokladna bohatší.


Jak na tom budou důchodci?


Všechny důchody přiznané v roce 2011 se od letošního roku zvyšují. Základní výměra důchodu se zvyšuje o 40 Kč a procentní výměra důchodu o 1,6 %. Zvýšení důchodu je však nižší než se původně v létě plánovalo. Nadále však bude pokračovat legislativní trend a výpočet nových důchodů bude opět méně výhodný než v minulých letech. Důchody přiznané v roce 2012 budou při stejných vstupních parametrech nižšní než důchody přiznané v roce 2011. Polepší si pouze občané s osobním vyměřovacím základem cca. nad 38 tisíc Kč. Vzhledem k vyššímu krácení budou ještě méně výhodné předčasné důchody. Dále se zpřísňují podmínky pro výplatu vdovských důchodů. V následujících letech bude však trend „zhoršení výpočtu důchodu“ pokračovat. Změny ve výpočtu jsou však pozvolné.



Rodičovský příspěvek je pružnější


Od roku 2012 činí rodičovský příspěvek celkem 220 000 Kč. Rodiče si sami zvolí, jak dlouho budou rodičovský příspěvek pobírat a podle toho se upraví výše rodičovského příspěvku. Nadále se však pohybuje doba čerpání od dvou do čtyř let věku dítěte. Rodičovský příspěvek přitom nesmí být vyšší než 70 % předchozího výdělku a měsíčně nesmí činit více než 11 500 Kč. Velikou novinkou je možnost neomezené práce a pobírání rodičovského příspěvku, pokud má dítě více než dva roky. Dokonce u dětí do dvou let je zaveden limit 46 hodin měsíčně v jeslích nebo mateřské škole.



Dávky pro sociálně slabé se zvyšují


Poprvé od roku 2007 se zvyšuje životní minimum, a to dokonce o 9 %. Životní minimum jednotlivce se zvyšuje z 3 126 Kč na 3 410 Kč. Životní minimum je přitom důležitým ukazatelem pro výpočet řady sociálních dávek. Můžeme tedy říci, že podmínky pro sociálně slabé se zvyšují. Zvýšení životního minima např. znamená, že dochází ke zvýšení limitu pro přiznání přídavků na děti. Na přídavky na děti dosáhne více rodin než v roce 2011. Dále se zvyšuje příspěvek na bydlení, který je určen pro sociálně slabé domácnosti. Na druhou stranu však nedošlo ke zvýšení minimální mzdy, jak se původně plánovalo. I v letošním roce tedy zůstává v Česku minimální mzda 8 000 Kč. Minimální mzda se v Česku nezvyšovala již od roku 2007, což je nejdéle ze všech evropských zemí, kde je institut minimální mzdy zaveden.



Podpora v nezaměstnanosti není pro každého


Získat podporu v nezaměstnanosti bude letos těžší. Podmínky se zpřísňují. Aby nezaměstnaný občan splnil nárok pro přiznání podpory v nezaměstnanosti, tak bude muset doložit, že v posledncíh dvou letech před zařazením do evidence úřadu práce získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu pojištění v délce 12 měsíců. V roce 2011 stačilo získat dobu pojištění 12 měsíců v posledních třech letech. Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí pět až jedenáct měsíců, 5 měsíců občanům mladší 50 let, 8 měsíců občanům od 50 let do 55 let, 11 měsíců občanům starších 55 let. V prvních dvou měsících činí podpora v nezaměstnanosti 65 % z průměrného čistého měsíčního výdělku, v dalších dvou měsících 50 % a v následujících měsících 45 %.



Lékařská péče se prodraží


V Česku, stejně jako v ostatních vyspělých zemích, se zvyšuje spoluúčast pacientů. Naše přímé platby za lékařskou péči stoupnou. Např. nemocniční poplatek se již v prosinci zvýšil z 60 Kč na 100 Kč. Zvyšují se i poplatky za léky do 50 Kč. Další velkou změnou je, že během roku 2012 nemůžeme změnit zdravotní pojišťovnu. Občané, kteří chtěli svoji zdravotní pojišťovnu změnit, to museli stihnout k 1. lednu 2012. Těm, co se to nepovedlo, budou muset počkaž až na 1. leden 2013. Zdravotní pojišťovnu je totiž nově možné změnit vždy pouze k prvnímu lednu.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ