Česku patří v indexu prosperity 26. místo, ve Skandinávii se žije blaze

29.02.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V zemích Skandinávie se dle každoročně sestavovaného žebříčku „Prosperity Index“ žije nejlépe. Index totiž hodnotí nejenom ekonomickou vyspělost, ale taky kvalitu života občanů. V Česku si žijeme rovněž velmi dobře. Patříme do první třicítky.

Za rok 2011 bylo hodnoceno 110 zemí světa dle 89 ukazatelů. Výsledný index prosperity hodnotí jednotlivé země světa podle vyspělosti domácí ekonomiky, materiálního blahobytu občanů, osobní svobody občanů, úrovně zdravotnictví či po sociální stránce. Podmínky k životu jsou však v Evropě při světovém porovnání velmi dobré. V první třicítce zemí je hned 19. zemí ze starého kontinentu.


Nejenom peníze rozhodují


Dle výsledků za rok 2011 mají nejlepší hodnocení země Skandinávie. V první dvanáctce zemí najdeme Norsko, Dánsko, Švédsko, Finsko i Island. Konečné pořadí neovlivňují pouze ekonomické výsledky, ale taky svoboda, bezpečnost nebo zdravotní stav obyvatel. Tyto aspekty jsou velmi důležité, protože spokojený člověk potřebuje být zdravý, mít čas na své koníčky a cítit se svobodně. Nejvyšší očekávaná délka života je v nejbohatších zemích světa.


Proč právě země Skandinávie?


V žebříčku zemí dle indexu prosperity hrají země Skandinávie prim, Norsko je na 1. místě, Dánsko na 2. místě, Švédsko na 5. místě, Finsko na 7. místě a Island na 12. místě. Na posledních místech tabulky najdeme africké země (Etiopii, Zimbabwe a Středoafrickou republiku). Všechny severské země mají řadu společných charakteristik.


  • - Vysokou osobní svobodu, fungující justici, výborné ekonomické podmínky, sociální vyspělost, minimální korupci nebo skvělou infrastrukturu. Infrastruktura je v těchto zemích na špičkové úrovni a je inspirací pro mnoho zemí světa. Je rozvíjena citlivě s ohledem na životní prostředí, které je velmi pečlivě hlídáno.
  • - Domácí ekonomiky jsou orientovány na produkty s vysokou přidanou hodnotou. Kreativita, nové technologie, vysoká podpora výzkumu i vývoje, vysoké zastoupení vysokoškoláků v populaci jsou společným znakem pro všechny země.
  • - Rovněž vysoký důraz na ekologii nebo zdravý životní styl. Zdravotnictví je velmi kvalitní. Střední délka života je ve Skandinávii o více než deset let vyšší než v Bulharsku nebo Rumunsku. Současně patří Seveřané mezi nejspokojenější obyvatele.
  • - Rodinné a přátelské vazby jsou velmi důležité. Silná společenská podpora je pro osobní spokojenost významná.
  • - Všechny severské země mají vysoké HPD na jednoho obyvatele, jedny z nejvyšších průměrných mezd na světě a nádherné životní prostředí.


Když vyšší zdanění nevadí


Země Skandinávie mají společné i vysoké zdanění. Míra zdanění v Dánsku, Švédsku nebo Norsku je nejvyšší z vyspělých zemí světa. Firmy, podnikatelé a zaměstnanci platí vyšší daně, ale na druhou stranu veřejný sektor znaminitě funguje. Veškerá administrativa se zrychluje a zjednodušuje. Řadu povinností splní podnikatelé a firmy on-line. Úředníci jsou pomocníci a ne nepřátelé. Vyšší daně přinášejí firmám i podnikatelům vysoký komfort. Navíc dobře funguje propojení univerzit s firemním sektorem. Proto se mohou severské země orientovat na výrobky s vysokou přidanou hodnotou a high-tech obory. Základem je znalostní ekonomika, což se pozitivně projevuje na růstu průměrné mzdy.


Česko = 26. místo



Za rok 2011 patří Česku 27. místo, což je o 2 místa horší hodnocení než za rok 2010. (13. místo z členských zemí EU). Až za námi tak skončily např. tyto země:  Itálie, Izrael, Řecko či naši sousedé Polsko a Slovensko. Česko tak obstojí i v porovnání s nejvyspělejšími zeměmi světa. V Česku je dokonce nejméně sociálně vyloučených občanů a nejnižší míra chudoby.


Tabulka: Legatum Prosperity Index 2011

Pořadí Země
1
Norsko
2
Dánsko
3
Austrálie
4
Nový Zéland
5
Švédsko
6
Kanada
7
Finsko
8
Švýcarsko
9
Nizozemí
10
USA
11
Irsko
12
Island
13
Velká Británie
14
Rakousko
15
Německo
16
Singapur
17
Belgie
18
Francie
19
Hongkong
20
Taiwan
21
Japonsko
22
Slovinsko
23
Španělsko
24
Korea
25
Portugalsko
26
Česko
27
Spojené Arabské Emiráty
28
Polsko
29
Uruguay
30
Itálie

Pramen: Legatum Institute“Legatum Prosperity Index 2011

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU