WHB - nový člen české větve rodiny Wüstenrot

19.02.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Wüstenrot hypoteční banka a.s., založená svými akcionáři s úmyslem dokompletovat nabídku společností Wüstenrot v oblasti financování bydlení, vykročila čile do světa v dubnu roku 2003.

Obchodní výsledky
Obchodní  výsledky WHB se dostaly na úroveň původních záměrů zakladatelů, pokud jde o počet zpracovaných žádostí o hypoteční úvěr, je dokonce svým počtem 677 podstatně předčily.

K 31. 12. 2003 měla Wüstenrot hypoteční banka ve svém portfoliu 419 schválených hypotečních úvěrů v celkovém objemu 383,7 milionů Kč. Z toho je 42 úvěrů s nárokem na státní finanční podporu zejména pro mladé klienty do 36 let, kteří si pořizují své první starší bydlení.

Základem nabídky je Hypotéka Wüstenrot. Jedná se o klasický hypoteční úvěr poskytovaný na potřeby související s bydlením. Jeho doba splatnosti je až 30 let a co je především typické, to je úroková sazba, jednotná pro všechny zájemce o tuto formu financování svého bydlení. Aktuální pětiletá varianta úrokové sazby je rovna 4,7 %, průměrná výše úrokových sazeb, za které bylo poskytnuto oněch 419 úvěrů se pohybuje na bezkonkurenčních 4,79 %. Na počtu poskytnutých úvěrů se Hypotéka Wüstenrot podílí 49,4 %.
Na Hypotéku Wüstenrot navazují kombinace s dalšími produkty společností Wüstenrot. Nejúspěšnější je produkt Spoříme s hypotékou, který představuje kombinaci hypotečního úvěru se stavebním spořením. Klient platí bance jen úroky, splátky úvěru používá ke stavebnímu spoření. Za pět let účastník této kombinace, aniž by investoval jakékoliv další vlastní peníze, získá navíc sumu v částkách přesahujících desítky tisíc korun. O úspěšnosti této kombinace svědčí i její podíl na celkovém počtu úvěrů ve výši 27 %.
Další úspěšnou kombinaci představuje produkt nazvaný Bydlíme s Konstantou. Jedná se o kombinaci určenou pro ty zájemce o pořízení si bydlení na úvěr, kteří nemají dostatek vlastního startovacího kapitálu. Překlenovací úvěry stavební spořitelny (např. pod názvem Konstanta – odtud i název kombinace) tento nedostatek pomáhají překlenout. A nejen to. Nabídku Bydlíme s Konstantou lze dokonce úspěšně kombinovat s produktem Spoříme s hypotékou. Takže i s minimem vlastního kapitálu lze dosáhnout nevídaných výhod. Na počtu poskytnutých úvěrů se podílejí více jak 20 %.
Benjamínkem je kombinace Hypotéky Wüstenrot s životním pojištěním. Jde o produkt nabízený pod obchodním názvem Jistíme se s hypotékou. Princip je obdobný jako u produktu Spoříme s hypotékou. Klientům dává možnost nejen výhodnějších odpočtů zaplacených úroků od daňového základu, ale i odpočtů na základě zaplaceného pojištění. Na celkovém počtu poskytnutých úvěrů se podílí tato kombinace 2,86 %.

Hospodářský výsledek
Vzhledem k tomu, že na pohledávky z hypotečních úvěrů se zatím přeměňuje základní kapitál, vzrostla bilance banky z původních 660 mil. korun jen na 667,9 mil. korun. Nárůst bilanční sumy o téměř polovinu plánujeme na rok 2004 po vydání první emise hypotečních zástavních listů. Díky vyšším příjmům a nižším nákladům je skutečná ztráta z rozjezdu banky nižší o 8,7 milionů Kč než plánovaná.

Zdroj: Tisková zpráva Wüstenrot hypoteční banky 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ