Co týden dal?

16.07.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Gross se chce spojit i s komunisty, prezident Václav Klaus si pozval Josefa Kubinyiho na kobereček, USA kupuje radar Věra. To jsou nejdůležitější události právě uplynulého týdne!

Posledních 7 dní ve světě

Spojené státy mají vážný zájem o koupi českého radaru Věra. Chtějí otestovat jeho schopnosti, což může otevřít další šance při exportu věry. USA berou koupi věry jako příspěvek ke spojenectví s Českem. Na druhou stranu právě ostrý protest ze strany Spojených států letos znemožnil prodej Věry do Číny.

Na jednom z galavečerů pro sponzory demokrata Johna Kerryho, protikandidáta George Bushe v prezidentských volbách, si americká herečka Whoopi Goldberg dovolila opravdu hodně. Pohrála si se slovíčky a ze jména \\\"Bush\\\" se rázem stal ženský pohlavní orgán...

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 


Posledních 7 dní u nás

Současný šéf ČSSD Stanislav Gross chce při prosazování jednotlivých zákonů více spoléhat na pomoc opozičních komunistů. Toto rozhodnutí napsal do dopisu, poslaného spolustraníkům ČSSD. Doslova v tomto dopise Gross napsal, že: \\\"Pro vedení sociální demokracie není problém s KSČM hovořit o různých záležitostech, dohadovat se na řešení problémů a případně společně hlasovat v parlamentu.\\\"

Zájem o lůžkové klece a sítě v českých léčebnách rozvířil dopis, který poslala britská spisovatelka Joanne Rowlingová české vládě. Ministr zdravotnictví Josef Kubinyi rychlostí blesku vydal zákaz lůžek s mřížemi v tuzemských léčebnách a pak toho na koberečku u přezidenta Václava Klause trpce litoval. Kubinyiův čin totiž může být v zahraničí vykládán tak, že stav českého zdravotnictví je v kritickém stavu...

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 


Posledních 7 dní na našem serveru

Penzijní připojištění slaví letos své desáté narozeniny. V roce 1994 obdržely první penzijní fondy licenci k poskytování penzijního připojištění se státním příspěvkem v ČR. Připravili jsme pro vás zcela nové stránky, na kterých si můžete přečíst, co se za těch deset let událo. Najdete zde informace o přírůstcích a úbytcích penzijních fondů v jednotlivých letech, o vývoji počtu lidí připojištěných na penzi a jejich věkové struktuře, o tom, jak vysoké prostředky již lidé fondům svěřili a jak byly zhodnoceni vzhledem k inflaci...

V sekci Daně pro Vás v posledních týdnech připravujeme zcela nové daňové formuláře. Naleznete zde formuláře pro daň z příjmů fyzických osob, darovací daň, dědickou, z převodu nemovitostí, z nemovitosti, DPH a nyní i nově spotřební daň, silniční a daň z příjmů právnických osob.


On-line poradenství

Prodejní centrum: Uzavřete smlouvu on-line - rychle a výhodně!

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady
Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev.
Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!!

TIP: Ke smlouvě stavebního spoření Wüstenrot získají mladí ve věku od 14 do 26 let mezinárodní slevovou kartu ISIC nebo ALIVE na jeden rok.


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti daní.

Otázka: Dobrý den. Jsme společně s dcerou majitelkami RD, kde má dcera trvalý pobyt. Provdala se, RD rekonstruuje společně s manželem. Chtěla bych svou polovinu RD převést nebo darovat na dceru nebo rovnou na zetě. Poraďte, prosím, jak to provést efektivně. Bude se při výpočtu daně ať už z převodu nebo darovací vycházet z kupní smlouvy před 2 lety nebo se musí RD odhadnout znovu ve stavu rozestavěnosti ? A když bych svou polovinu darovala dceři, může ona potom převést bezplatně na manžela v rámci rozšíření společného vlastnictví. Vím, že je to hodně otázek, ale nechci platit poplatky, kterým se dá vyhnout. Děkuji.

Odpověď: Předně bude třeba si nechat zpracovat nový znalecký posudek, který budete muset přiložit k daňovému přiznání k dani z převodu nemovitostí. Tento posudek nesmí být starší 6 měsíců v den podání přiznání. Pokud jde o převod nemovitosti, resp. Vaší poloviny, bylo z daňového hlediska nejlepší provést darovací smlouvou. Tím nebudete platit daň z příjmů…

Celou odpověď naleznete zde.


FinTriky

Tento týden jsme vám ve FinTricích od pondělí do pátku radili, jak řešit problémy na zahraniční dovolené. Zaměřili jsme se na autonehodu v zahraničí, řešení ztráty dokladů v zahraničí, co dělat při krádeži peněženky v zahraničí, krach \\\"cestovky\\\" a na předčasný návrat z dovolené.


Anketa

Tento týden jsme se vás v anketě ptali na tuto otázku: \\\"Měli jste na dovolené v zahraničí někdy problém?\\\". 14% návštěvníků odpovědělo, že se jim ztratil kufr, 19% muselo navšívit lékaře, 14% ztratilo doklady nebo peněženku, 16% návštěvníků \\\"zkrachovala\\\" CK, 16% mělo jiný problém, než jaké byly uvedeny v anketě  a 21% návštěvníků na dovolené v zahraničí problém nemělo nikdy.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU