Domácí ekonomika roste, sousední však rychleji

15.09.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Do jaké míry ovlivňují politici růst domácí ekonomiky můžeme jen spekulovat. Když se ale blíží volby grafy s rostoucími křivkami rádi ukazují a možná se tak vlastně chlubí cizím peřím. To nic nemění na faktu, že HDP ve druhém kvartále mile překvapil.

Ono totiž není tak zcela jisté, že za růstem (nebo poklesem) domácí ekonomiky můžou politické aparáty právě sídlící ve Strakově akademii. Není vůbec jasné, zda růst 4,1 % je růstem malým, nebo naopak velmi slušným. Nemohlo by to být náhodou procent osm? Nebo deset a více? Možná že ano, už vzhledem k vývoji v okolních státech.

Za hranicemi lépe než doma
Slovenská ekonomika totiž ve druhém kvartále meziročně stoupla o 5,4 % (po růstu o 5,5 % v prvním čtvrtletí). Tuto informaci zveřejnil minulý čtvrtek Slovenský statistický úřad. Pro trh to byla zpráva překvapivá, protože všeobecně se očekávalo zvýšení o 5,0 %. Ještě lepších výsledků dosáhla ekonomika Polská. Ta ve druhém kvartále letošního roku rostla meziročně o 6,1 % (po růstu o 6,9 % v kvartále prvním). Analytici očekávali zvýšení o 6,0 procenta. Zde je vidět zajímavý paradox. Analytici se v obou státech spletli o "pouhých" 5 desetin procentního bodu a v obou sousedních ekonomikách (přestože obě rostly rychleji než naše) došlo proti prvnímu čtvrtletí k poklesu!

Zrychlujeme, držte si čepce
Vedle toho hrubý domácí produkt v Česku ve 2. čtvrtletí letošního roku vzrostl podle předběžného odhadu meziročně reálně o "pouhých" 4,1 %. Vyšší růst (4,7 %) byl naposledy dosažen ve 4. čtvrtletí roku 2000. Zároveň byl statistickým úřadem upraven odhad růstu HDP za 1. čtvrtletí z 3,1 % na 3,5 %, když do výpočtu bylo zahrnuto zpřesnění podkladů z oblasti zahraničního obchodu a ze statistických šetření.

Kdo za to může, aneb něco málo pro odborníky
Pro obě čtvrtletí byl charakteristický výrazný předstih růstu kapitálových výdajů před konečnou spotřebou. Zatímco výdaje na konečnou spotřebu reálně rostly v obou čtvrtletích shodně o 2,1 %, výdaje na tvorbu kapitálu po výrazném růstu v 1. čtvrtletí o 13,1 % dále akcelerovaly na meziročních 13,9 % ve 2. čtvrtletí. Výrazně se zvýšil v uplynulém čtvrtletí i obrat zahraničního obchodu v běžných cenách. V reálném vyjádření však úhrnnou bilanci vývozu a dovozu zboží a příjmů a výdajů za služby opět značně ovlivnil kladný vývoj směnných relací. Zatímco v běžných cenách se bilance meziročně zlepšila o 3,9 mld. Kč, v cenách předchozího roku zaznamenala meziroční pokles o 1,1 mld. Kč.

 
Graf: Vývoj domácího produktu ČR v letech 1997 - 2005 v procentech

Z jednotlivých odvětví se v uplynulém čtvrtletí nejvíce dařilo průmyslu s meziročním růstem hrubé přidané hodnoty reálně o 8,1 % a dále obchodu, dopravě a stavebnictví. Pod loňskou úrovní zůstalo zemědělství, pokles zaznamenaly také vybrané, převážně netržní služby, poskytované především institucemi sektoru vládních institucí.V běžných cenách vzrostl ve 2. čtvrtletí HDP meziročně o 53,4 mld. Kč, tj. o 8,2 %, což jistě není zanedbatelné číslo.

Volby se blíží, hurá na ně!
Do jaké míry tedy příznivý vývoj umí ovlivnit hospodářská (ne)politika vlády lze jen spekulovat. Jisté ale je, že za zhruba 1,5 roku před parlamentními volbami bude upřímný sociální demokrat ukazovat graf s tlustou rostoucí čarou a se slovy "a takto skvěle se ekonomika vyvíjela za naší vlády" bude rozdávat tvrdé políčky malinkatým oponentům. Uvidíme...

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU