Co týden dal? Ceny pohonných hmot v ČR klesají

12.12.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V uplynulém týdnu dále pokračoval výrazný pokles cen pohonných hmot v Česku, a propad navíc zrychlil. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy o 64 haléřů na 34,27 Kč za litr a nafta o 54 haléřů na 34,13 Kč. V řadě krajů dokonce průměrná cena pohonných hmot klesla i pod hranici 34 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Průmyslová výroba v zemích eurozóny i v celé Evropské unii v říjnu proti předchozímu měsíci vzrostla o 0,1 procenta. K růstu přispěla hlavně produkce spotřebního zboží, výroba kapitálového zboží a energií se naopak snížila. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Proti září ale růst výroby v eurozóně i v celé EU zpomalil.
Více informací

Ruská ekonomika v příštím roce pravděpodobně klesne o 0,7 procenta. V roce 2016 by se pak měla vrátit k růstu, který by měl dosáhnout 0,3 procenta. Vyplývá to ze základního scénáře nejnovější prognózy Světové banky.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) poskytla komerčním bankám další část levných čtyřletých půjček, které jsou klíčovou součástí jejích nových opatření k podpoře hospodářského růstu a odvrácení deflace. Banky si vzaly skoro 130 miliard eur (3,6 bilionu Kč), což zhruba odpovídá očekávání. Celkový zájem o tento program, označovaný jako TLTRO, však zůstává vlažný. Na ECB tak roste tlak, aby v příštím roce začala tisknout peníze na nákup vládních dluhopisů.
Více informací

Cena severomořské ropy Brent se poprvé za více než pět let propadla pod 65 dolarů za barel. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila odhad celosvětové poptávky po své produkci, což posílilo obavy z nadbytečných dodávek na trh.
Více informací

Kyjev kvůli zhoršujícím se ekonomickým vyhlídkám potřebuje, aby Mezinárodní měnový fond (MMF) rozšířil svůj záchranný program pro Ukrajinu. Uvedl to nový ukrajinský ministr hospodářství Ajvaras Abromavičius. Neupřesnil však, o jakou částku bude dohodnutou pomoc v objemu 17 miliard dolarů (zhruba 380 miliard Kč) zapotřebí zvýšit.
Více informací

Od konce září 2017 si členské země Evropské unie začnou automaticky vyměňovat více informací o bankovních účtech. Ministři financí osmadvacítky v Bruselu podpořili změnu příslušné směrnice. Nová pravidla začnou platit pro všechny země EU. Rakousko, které si v říjnu na jednání ministrů financí v Lucemburku vyjednalo výjimku, oznámilo, že delší čas na přípravu nakonec potřebovat nebude.
Více informací

Vyšší ekonomický růst a reformy pracovního trhu mohou zmírnit nezaměstnanost mezi mladými, která již delší dobu trápí některé evropské země. Ve zprávě věnované této problematice to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle něj by nezaměstnanost mohlo zmírnit například snížení nákladů, které mají firmy s přijímáním nových pracovníků.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ministerstvo financí a Česká národní banka opět doporučily vládě prozatím nestanovovat cílové datum vstupu země do eurozóny. Česko by také nemělo v průběhu roku 2015 usilovat o vstup do evropského mechanismu měnových kurzů ERM-2. Vyplývá to z informací ČTK. Materiál v pondělí projedná vláda.
Více informací

Běžný účet platební bilance, která zahrnuje veškeré ekonomické transakce domácí ekonomiky se zahraničím, prohloubil ve třetím čtvrtletí schodek na 35 miliard korun. Díky vysokému přebytku z prvního čtvrtletí je bilance v součtu za tři čtvrtletí aktivní a činí 18 miliard korun. Vyplývá to z informací České národní banky.
Více informací

Povinné ručení letos zdražilo v průměru o deset procent. Více si připlatili rizikovější motoristé. Důvodem růstu cen je nový odvod do Fondu zábrany škod a platba za výjezdy hasičů k nehodám. Kvůli novele občanského zákoníku také výrazně rostou náklady na pojistná plnění, zejména u škod na zdraví. Pojišťovny proto čekají podobný růst sazeb i v příštím roce. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami.
Více informací

Cena vody v Česku v příštím roce vzroste v průměru o dvě až tři procenta, podobně jako letos. ČTK to řekl předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) František Barák. Většina vodohospodářských společností již vyhlásila ceny pro příští rok. Průměrná cena vodného a stočného v Česku po zahrnutí daně z přidané hodnoty se podle Baráka pohybuje mezi 80 až 85 korunami. Mezi jednotlivými regiony existují velké cenové rozdíly.
Více informací

V uplynulém týdnu dále pokračoval výrazný pokles cen pohonných hmot v Česku, a propad navíc zrychlil. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy o 64 haléřů na 34,27 Kč za litr a nafta o 54 haléřů na 34,13 Kč. V řadě krajů dokonce průměrná cena pohonných hmot klesla i pod hranici 34 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.
Více informací

Senát navrhl na rok 2016 odložit zavedení dvacetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty pro prodej stavebních pozemků. Kvůli tomu Sněmovně vrátil vládní novelu, která má v rámci boje proti daňovým únikům zavést například kontrolní výkazy pro plátce DPH. Senátoři se rovněž rozhodli rozlišit lhůty pro firmy a živnostníky pro odesílání těchto kontrolních hlášení.
Více informací

Hlavní slabinou schváleného státního rozpočtu na příští rok je 100miliardový schodek, a to zejména v době ekonomického růstu. Rozpočet tak opět působí proti vývoji ekonomiky, shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Zároveň kritizují i pokles investičních výdajů v dalších letech.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU