Začíná projekt zkoumající životní úroveň obyvatel

05.04.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Už pouze pět dnů zbývá do spuštění projektu Životní podmínky 2005. Víte, co to obnáší a jak jsou chráněny data, které poskytne sedm tisíc náhodně vybraných rodin po celé republice?

Od této soboty se připravte na to, že můžete patřit mezi sedm tisíc náhodně vybraných domácností, které se zúčastní pravidelného šetření o příjmech a životních podmínkách domácností v České republice. Od 9. dubna do 22. května bude probíhat projekt Životní podmínky 2005, jinak označovaného jako SILC podle anglického názvu Statistics of Income and Living Conditions.

Základním smyslem tohoto projektu je dlouhodobě získávat srovnatelné údaje o sociální situaci obyvatel ve všech zemích Evropské unie. Tyto data jsou zároveň používány jako podklad při zkoumání a usměrňování sociální politiky státu v oblastech jako je nezaměstnanost, sociální péče, daňový systém apod. na jedné straně a pro hodnocení dopadů na straně druhé.

Jak jsme chráněny proti zneužití dat?

Žádný člověk není rád, když musí někomu neznámému oznamovat citlivé údaje o sobě a své rodině. Výše příjmů nebo výdajů domácnosti jsou data, která jsou velice zneužitelná a nedokážu si představit, že by někdo skákal radosti, že je ten „vyvolený“. Český statistický úřad (ČSÚ) proto speciálně vyškolil tazatele, kteří budou provádět zjišťování údajů. Každý z nich bude vybaven speciálním průkazem, kterým je povinen se prokázat při oslovení domácnosti a na požádání občana je rovněž povinen předložit svůj občanský průkaz.

Nebezpečí zneužití se ČSÚ snaží eliminovat tím, že jsou na příslušných zastoupeních v jednotlivých krajích připraveni kontaktní pracovníci, u nichž je možné si ověřit oprávněnost návštěvy tazatele. Dále jsou o tom informování starostové měst a obcí, ve kterých byly vybrány byty, a ředitelství Police ČR.

Dle ČSÚ budou údaje ve všech fázích šetření důsledně chráněny podle přísných požadavků zákona o státní statistické službě i podle zákona o ochraně osobních údajů. Všechny osoby zúčastněné na sběru a zpracování údajů jsou vázány přísnou mlčenlivostí, s vyplněnými dotazníky se zachází tak, aby nebylo možné domácnost ani jednotlivé osoby jakkoli identifikovat. Po převzetí anonymních údajů z dotazníků do elektronické podoby budou tyto papírové nosiče fyzicky zničeny.

Na jaké otázky se připravit?

Dotazník, který tazatel se členy vybrané domácnosti vyplňuje, má několik částí. Jednotlivé části dotazníku jsou věnovány přehledu osob žijících v domácnosti a způsobu jejích hospodaření, údajům o bytě včetně jeho vybavenosti a nákladů na bydlení, za jednotlivé osoby se zjišťují údaje o jejích pracovní aktivitě, vzdělání, zdraví. Jako speciální příloha je dotazník zaměření na mezigenerační přenos chudoby, který má zkoumat, jak finanční a sociální situace rodiny ovlivňuje budoucí život budoucích dětí.

Co dodat na závěr?

Téma životní úrovně obyvatelstva je často probírané. Jedná se (při použití stejné metodologie) o způsob srovnávání kvality života v jednotlivých státech. Zároveň je to silná zbraň v rukou politiků. Při zlepšujících se podmínkách se bude vláda dušovat jak se nám žije lépe, naopak toho dost pravděpodobně využije opozice. Na výsledky se budeme těšit všichni, a budeme zároveň doufat, že poskytnuté údaje respondentů nebudou příliš zkreslené díky výše uvedeným obavám.

 

Zdroj: Český statistický úřad

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU