Ubírá domácí ekonomika na rychlosti?

12.04.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tak nám statistici chrlí jeden zajímavý údaj za druhým. Údaje zajímavé jsou, ale ne vždy potěšující. Inflace klesá, průmyslová a stavební výroba bohužel také. Naopak ropa stále zdražuja a to se nám před začínající sezónou líbit nemůže.

Z některých údajů můžeme mít radost, z jiných nikoliv. Nejvíce nás trápí neustále přítomné zdražování. To je v ekonomice obvykle schováno do tzv. indexu spotřebitelských cen, zkráceně inflace. V březnu nastal jev opačný. Inflace byla záporná. Nezdražovalo se, ale v průměru proti únoru vše zlevnilo o 0,1 %. Zlevnění bylo ovlivněno, podobně jako v loňském březnu, poklesem sezónních cen dovolených o 3,1 %. "Poprvé od září 2004 se také meziměsíčně snížily ceny potravin a nealkoholických nápojů. Nižší byly zejména ceny pekárenských výrobků a obilovin, masa, vajec, cukru. Ceny čerstvé zeleniny, které v posledních čtyřech měsících výrazně rostly, zaznamenaly pokles o 0,8 %. Naopak ceny ovoce po dvou měsících poklesu vzrostly o 2,4 %. Mírně se zvedly i ceny mléka, olejů a tuků," uvedl k měsíčnímu vývoji inflace Český statistický úřad.

Pocítili jste, že v březnu bylo nakupování levnější? U sezónních výrobků (zelenina, ovoce) jsou posuny směrem nahoru i dolu velmi dobře viditelné. Opačně na inflaci působilo zdražování. Nejvýrazněji se projevuje zvyšování cen v dopravě, kde ceny pohonných hmot po čtyřech měsících poklesu vzrostly o 2,3 %.

A jsme u největšího problému a tím je ropa, resp. pro nás mnohem důležitější benzín a nafta. Podle serveru iDnes za minulý týden benzín zdražil v Česku o 86 haléřů a nafta o 85. To jsou špatné zprávy pro všechny domácí motoristy. Nedá se ale říci, že by se situace v nejbližší době lepšila: cena ropy na světových trzích je na letitých maximech. Minulý týden se barel ropy obchodoval za 55 amerických dolarů. Cena sice mírně klesala, ale důvod pro optimismus není, protože vysoká cena ropy vyhovuje hlavně státům, které ji těží. Poptávka po ropě totiž ani při vysoké ceně neklesá, náklady na vytěžení jsou stejné a tak si těžaři jen zvyšují zisky. Jedinou útěchou tak pro našince zůstává příznivý vývoj kurzu koruny k dolaru. Jedině díky kurzu tak dnes litr benzínu nebo nafty nestojí více než 40 korun. Bohužel na vrcholu sezóny se benzín může dostat i nad 30 korun za litr.

Vraťme se ale k inflaci. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 1,5 %, což byl nejnižší meziroční růst od prosince 2003. "Zpomalení cenového růstu bylo důsledkem zejména prohloubení poklesu cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde výrazněji než v minulém měsíci klesly meziročně ceny zeleniny a nealkoholických nápojů", píše se dále ve zprávě statistiků.

A kde se nejvíce zdražovalo?

  • Léčiva o 9,9 %
  • Ceny jídel ve veřejném stravování o 7,4 %
  • Ceny jídel v závodních jídelnách o 12,5 %
  • Ceny tabákových výrobků o 8,9 %
  • Ceny za odvoz odpadků o 10,7 %
  • Ceny zemního plynu o 6,0 %
  • Ceny elektřiny o 2,3 %
  • Ceny tepla a teplé vody o 3,5 %
  • Ceny finančních služeb o 8,7 %

Včera byla také zveřejněna zpráva o růstu průmyslové výroby. Tento ukazatel nám určuje, jak se vyvíjí produkce ve výrobních podnicích. Průmyslová výroba klesla v únoru o 0,2 % a celkové tempo pak zbrzdilo na meziročních 5,6 % z lednových slušných 7,2 %. To je pro ekonomiku nepříznivá zpráva. Zbrždění produkce průmyslu je dáno naší výrazně exportní orientací. Polovina naší produkce se nespotřebuje u nás, ale míří na export. A tak se nutně musí projevit opětovné ochladnutí evropských (hlavně Německé) ekonomik.

Posledním ukazatelem s výrazným vlivem na celkový přehled o aktuální situaci v národní ekonomice je ukazatel vývoje stavebnictví. Stavební výroba byla bohužel v únoru meziměsíčně o 0,8 % nižší, meziročně se zvýšila o slabých 3,8 %. Je zřejmé, že stavební výroba v zimních měsících klesá a se začátkem sezónních prací roste. Letošní únor byl ale vysoce podprůměrný co do teplot a tedy i stavební práce neprobíhaly tak, jak by si investoři představovali. "Nižší růst ovlivnily nepříznivé povětrnostní podmínky, když průměrná teplota v únoru 2005 byla –3,4 °C, tj. o 4,1 °C nižší než v únoru 2004," komentuje nepříznivý vývoj ČSÚ.

Závěr
Domácí ekonomika měřena celkovým domácím produktem nasadila v minulém roce velmi slušné tempo (HDP vzrostlo o 3,8 %), vzhledem k exportní orientaci a nepříznivým povětrnostním podmínkám však došlo v prvním čtvrtletí k mírnému oslabení jejího výkonu. Na druhé straně se díky nízké inflaci podle odborníků otevřel prostor k dalšímu snížení úrokových sazeb ze strany Centrální banky. Věřme, že trend se podaří ve druhém kvartálu zvrátit a růst se podaří oživit. To by se pozitivně projevilo na peněženkách každého z nás.

Další souvislosti vývoje národního hospodářství hledejte v sekci ekonomika.finance.cz.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU