Ekonomika ve čtvrtletí zpomalila, loňský výsledek letos nezopakuje

17.05.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalil na 3,1 procenta. Mezičtvrtletní růst hrubého domácího produktu naopak mírně zrychlil na 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který zveřejnil Český statistický úřad. Růst překonal o desetiny procentního bodu odhady analytiků. Loňský výsledek do značné míry stál na mimořádných stimulech, které už odeznívají.

V posledním čtvrtletí loňského roku HDP rostl podle aktuálně zveřejněných sezonně očištěných údajů meziročně o čtyři procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Analytici očekávali zpomalení růstu v prvním čtvrtletí až na 2,6 procenta a mezičtvrtletní růst kolem 0,3 procenta.

„Výsledky české ekonomiky za první čtvrtletí nejsou jedinou novinkou. Zároveň s nimi přicházejí i přepočtená data za uplynulé roky, která jsou znatelně jiná, než ta doposud prezentovaná. Jestliže se v závěru loňského roku mluvilo o útlumu a následně o stagnaci ekonomiky, podle nově přepočtených čísel i tehdy ekonomika rostla, i když jen o 0,4 % mezičtvrtletně. Tyto změny již dříve zveřejněných čísel jdou na vrub zpřesňování a také nové metodice sezónního očišťování, s níž přichází statistický úřad,“ upozorňuje Petr Dufek, analytik ČSOB.

Růst českého hospodářství byl podle statistiků tažen všemi složkami poptávky. Přispěla k němu jak stabilně rostoucí spotřeba domácností a mírně rostoucí investiční aktivita, tak zahraniční obchod. Výrazně se podle ČSÚ v prvním čtvrtletí zlepšila situace na trhu práce. "Zaměstnanost v pojetí národních účtů vzrostla meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,5 procenta," oznámil úřad.

Loňský výsledek podpořený fondy EU Česko nezopakuje

„Bylo jasné, že po loňském rychlém růstu letos přijde zpomalení. Otázkou bylo, jak výrazné. Data za první tři měsíce letošního roku ukazují, že se nejedná o žádné velké drama. Zdá se, že kocovina po loňské party placené z EU fondů bude snesitelná,“ kometoval vývoj HDP David Marek, hlavní ekonom Deloitte Česká republika.

„Česká ekonomika si zatím drží slušné růstové tempo, i když loňský výsledek již nezopakuje. Zatímco za loňským raketovým růstem stály jednorázové vlivy, zejména dočerpávání fondů EU, letošní výsledek je již bez jakéhokoli významného dopingu. Podle průzkumu PwC mezi generálními řediteli českých firem očekává většina z nich růst tržeb a plánují nabírat nové lidi. Ekonomické nejistoty, které přicházejí z vývoje globální ekonomiky, pro letošek nepředstavují významnou hrozbu, náznaky ochlazení však možná na přelomu roku již pocítíme,“ říká Jiří Moser, řídící partner PwC ČR.

„I nadále předpokládáme, že další čtvrtletí přinesou slabší výsledky a celkově poroste česká ekonomika v roce 2016 o 2,5 %. Oproti loňským 4,3 % je to výrazné zpomalení, avšak minulý výsledek do značné míry stál na mimořádných stimulech, které už odeznívají,“ potvrzuje Petr Dufek.

Štítky:

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU