Ekonomika si vede nad očekávání dobře

09.06.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Český statistický úřad dnes zveřejnil údaje o růstu domácí ekonomiky vyjádřené změnou hrubého domácího produktu (HDP). Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí vzrostl podle předběžného odhadu meziročně reálně o 4,4 %.

To je velmi dobrá zpráva také pro analytiky i pro ministerstvo financí. "Vývoj HDP vnímám velmi pozitivně. Tento vývoj potvrdil naše očekávání," říká 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. "Zveřejněná čísla lze hodnotit jako nadmíru uspokojivá. Díky nim si naše ekonomika v porovnání s ostatními zeměmi středoevropského regionu značně polepšila," uvedl v této souvislosti Patrik Rožumberský ze Živnostenské banky. V Maďarsku a Polsku totiž hospodářský růst na počátku letošního roku zpomalil dokonce pod 3 %. Pouze Slovensko si díky ambiciózně nastartovaným reformám udrželo solidní růst na úrovni 5,1 % a zůstává tak leaderem v rámci regionu.

K růstu HDP přispěl rozhodujícím způsobem vývoj zahraničního obchodu, kde meziroční zvýšení vývozu zboží 19,5 % předstihlo o celých 6 % nárůst dovozu. Tempo růstu investic dále zpomalilo, spotřebitelské poptávka zůstala na úrovni loňského roku.


Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU