Jak si mohou přivydělat ženy na mateřské

31.10.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ženy na mateřské dovolené často a rády využívají možností přivýdělku. Jak druh pracovního vztahu je ale pro ně vhodný? Dohoda o provedení práce? O pracovní činnosti? Na to se ptala čtenářka v našem Poradenském centru.

V poradenském centru na našich stránkách můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či mezd. Tuto možnost využívá řada čtenářů a my pro vás každý týden vybíráme jeden ze zodpovězených dotazů. Ten dnešní se týká pracovně právních vztahů.

Otázka:
Zajímalo by mě, zda je pro mě v daném konkrétním případě výhodnější dohoda o provedení práce (DPP) nebo dohoda o provedení činnosti (DPČ). Jsem na rodičovské dovolené (RD), další příjem nemám. Byla mi nabídnuta práce na 90 minut, tj. 2 vyučovací hodiny týdně (výuka cizího jazyka). Známá pracující jako ek. poradkyně mi doporučuje jako jednoznačně pro mě výhodnější DPP, potencionální zaměstnavatel mě "tlačí" do DPČ... Co je pro mě lepší a z jakého důvodu?

Odpověď:
Dobrý den, výhodnější pro Vás je DPP. Z DPP se totiž neodvádí sociální a zdravotní pojištění, takže Váš čistý příjem bude vyšší než u DPČ.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ