Nová makro předpověď je ódou na radost

01.11.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čtyřikrát do roka nás úředníci Ministerstva financí obšťastňují věšteckým dokumentem, který by se při přísné kritice dal nazvat ódou na skvělou sociálnědemokratickou vládu.

53 stran, 446 odstavců, 1742 řádků, 10 003 slov a 67 830 znaků (s mezerami). To je výsledek pochvalného dokumentu, který byl včera v pravidelném čase publikován. Proč pochvalného? Těžko, velmi těžko v něm budete hledat ne slova kritiky (to by nikdo snad ani nečekal), ale ani ne slova jasně hovořící o hrozbách, skrytých rezervách, nevyužitých příležitostech. Možná to ani není cílem takového dokumentu, pak se ale ptejme co cílem jest.

Pokud je cílem seznámit odbornou a prostřednictvím médií i laickou veřejnost s historickými údaji a časovými řadami uspořádanými do množství grafů a tabulek, pak budiž. Pokud je cílem napsat pochvalný dokument na politiku koaliční vlády (což si v žádném případě nemyslíme), pak budiž. Pokud by však cílem takového dokumentu bylo seznámení veřejnosti s příležitostmi (ale i hrozbami) vývoje domácí ekonomiky pak to tento dokument neplní. Toto ale pravděpodobně cílem není.

V žádném případě ale nechceme kritizovat práci týmu analytiků a fundovaných úředníků - ekonomů - ministerstva. Právě naopak. mají náš hluboký obdiv. Ono totiž napsání takového dokumentu není nic snadného. Je potřeba se zavděčit a pochválit, zároveň ale odvést kus poctivé analytické práce. To vše pod dikcí sociálnědemokratického ministra s právnickým vzděláním a koníčkem sci-fi literaturou.

Podívejme se nyní na fakta z dokumentu plynoucí. V predikci se očekává, že příznivý makroekonomický vývoj bude nadále pokračovat. „Aktuální makroekonomická predikce potvrzuje všestranně dobrou kondici české ekonomiky a dává dobrý výhled i pro příští rok,\" dodává k tomu ministr Bohuslav Sobotka. Podívejme se nyní podrobněji na tři základní oblasti zájmu všech občanů: ekonomický výkon, inflace, nezaměstnanost. Ekonomika by měla růst, inflace stabilní a hlavně nízká nebo nejlépe žádná a nezaměstnaných co nejméně. A co na to predikce? Všechna shora napsaná přání prostého lidu nám plní!

Ekonomický výkon
Česká ekonomika se pohybuje po růstové trajektorii okolo svého potenciálního výkonu, jehož růst je v současnosti odhadován nad čtyřmi procenty,“ říká predikce. Pro letošní rok je odhadováno, že růst bude 4,8 %, což proti předikovaným číslům před třemi měsíci (4,0 %) je největší „úlet“ směrem vzhůru za tak krátkou dobu. Tempo růstu pro příští rok je také zvednuto o 0,4 % na 4,4 %. Vcelku dobré zprávy. Jen proč jsou uvozeny tak veselou větou: „Očekáváme pokračování procesu vyrovnávání ekonomické úrovně se sousedními vyspělými státy EU.“ „No jistě!,“ dodal by Miroslav Donutil v roli nadporučíka Růžičky ve filmu Tankový prapor. To, že by ekonomika mohla (a měla) růst podstatně rychleji a jak toho dosáhnout ani zmínka.

Ceny, inflace
To, že se Ministerstvo a Česká národní banka, která je primárně za inflaci odpovědná, nedokážou shodnout na predikci jsme mohli vidět minulý týden, kdy po nečekaném zvýšení úrokových sazeb Centrální bankou vysvětleném zrychlením tempa růstu inflace se velmi rychle ministr ozval a tento krok kritizoval. Zvyšování cen je do určité míry pro ekonomiku důležité a prospěšné, neboť zdražováním zboží a služeb rychlejším tempem než v ostatních státech Unie se těmto zemím taktéž přibližujeme. Spolu s rostoucí mzdou a posilujícím kurzem koruny je to cesta, jak se do „pravé“ Evropy dostat. Kdo by si nechtěl zajít na dovolené ve Francii v klidu na oběd i večeři do restaurace, když cena v přepočtu na koruny bude stejná, jako za obdobnou krmi u nás doma?

Co se týče čísel, tak „růst spotřebitelských cen zůstane pravděpodobně mírný s průměrnou mírou inflace okolo 1,9 % v letošním roce a cca 2,5 % v roce 2006.“

Práce, nezaměstnanost
V této kapitole hodnocení a předpovídání pánové z Ministerstva chválou na adresu politků rozhodně nešetřili: „Celkový počet zaměstnanců vzrostl, naopak počet podnikatelů nadále klesal.“ A to je dobře? Ptáme se. „K nárůstu zaměstnaneckého segmentu došlo zejména díky dynamickému ekonomickému růstu…“ A nebylo to také růstem počtu úředníků? Ptáme se opět. „Spolupůsobila i nová úprava zákona o zaměstnanosti a zavedení minimálního základu daně spolu s úpravami v platbě sociálního a zdravotního pojištění.“ Ano, drobní živnostníci byli zlikvidováni, protože museli začít platit minimální daň a zvýšily se odvody sociálního a zdravotního pojištění. „Nelze však pominout ani výsledky programů aktivní politiky zaměstnanosti,“ píše se v odstavci o skvěle se vyvíjející (tedy klesající) nezaměstnanosti. Ano, je třeba se opět pochválit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, které má za úkol tato data sledovat změnilo metodiku. Ta nová je údajně více „mezinárodní“, ale hlavně ukazuje nižší a tedy pro politiky hezčí, čísla. Předpověď úředníků z financí se od října nijak nemění: „Předpokládáme mírný pokles průměrné míry nezaměstnanosti na 9,8 % (predikci neměníme), v roce 2006 potom na 9,4 % (rovněž beze změny).

Závěr
Asi bude dobré ještě jednou zopakovat, že v žádném případě práci týmu na Ministerstvu financí nehaníme, nijak nezpochybňujeme a rozhodně ji vítáme. Jen jsme na několika citacích z tak důležitého dokumentu chtěli ukázat, že sousloví „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej“ stále platí.

Zdroj dat: makroekonomická predikce Ministerstva financí ze října 2005

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU