Voličský průkaz otevře každou volební místnost

23.05.2006 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čtyři roky utekly jako voda a příští víkend nás opět čekají  volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Pokud nemůžete volit ve svém volebním okrsku, zařiďte si voličský průkaz. Potom můžete volit kdekoli v Česku i v zahraničí.

Od posledních voleb konaných 14. a 15. června 2002 uplynuly bezmála čtyři roky a opět jsou tu další. Letošních voleb do sněmovny se účastní  26 politických stran, hnutí a koalic. Výběr je tedy opravdu velký. Nyní se jen seznámit s volebními programy a vybrat tu správnou stranu. Potom už jen zbývá navštívit volební místnost a zvolenému uskupení dát svůj hlas.

Bohužel ne vždy se volič, i když je rozhodnut se voleb zúčastnit, zdržuje v době konání voleb v místě svého trvalého pobytu, tedy v dosahu svého volebního okrsku. Ale i pro tyto voliče je tu dobrá zpráva.  Na obecním úřadě příslušném podle místa trvalého pobytu  si lze požádat o vydání voličského průkazu. Potom již může volič směle vyrazit hlasovat a to nejen v kterémkoli volebním okrsku v České republice, ale i v jakémkoli zvláštním volebním okrsku v zahraničí.

Ale vraťme se na začátek. Pokud víte, že v den konání voleb nebudete moci volit ve svém místně příslušném volebním okrsku (nebo to ještě nevíte, ale chcete se na tuto možnost připravit), požádejte obecní úřad příslušný podle místa trvalého pobytu o vydání voličského průkazu. Zákon o volbách do Parlamentu ČR v § 6a upravuje dva způsoby žádosti voliče o voličský průkaz: „Volič může požádat o vydání voličského průkazu od dne vyhlášení voleb, a to písemným podáním opatřeným ověřeným podpisem voliče, doručeným nejpozději 7 dnů přede dnem voleb tomu, kdo stálý seznam nebo zvláštní seznam vede, nebo osobně do okamžiku uzavření stálého seznamu nebo zvláštního seznamu.

Na stránkách Ministerstva vnitra je k tomuto ustanovení zákona dále uvedeno, že v případě písemné žádosti o vydání voličského průkazu není žádný předepsaný formulář a pro účast v červnových volbách 2006 musí být písemná žádost o vydání voličského průkazu doručena příslušnému obecnímu úřadu nejpozději do 26. května 2006 (7 dnů před dnem voleb).  V případně osobní žádosti není písemná žádost vyžadována, neboť volební orgán, který je oprávněn voličský průkaz vydat, o žádosti učiní úřední záznam, ve kterém veškeré potřebné údaje uvede. Osobně lze o vydání voličského průkazu požádat do okamžiku uzavření stálého seznamu, tj. do 31. května 2006 do 16.00 hod.

O vydání voličského průkazu se na stránkách Ministerstva vnitra píše: „Obecní úřad voličský průkaz nejdříve 15 dnů přede dnem voleb, tj. 18. května 2006, předá osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle na jím uvedenou adresu.

Požádá-li tedy volič o voličský průkaz správným způsobem a do termínů výše uvedených, opravňuje jej voličský průkaz hlasovat ve dnech voleb v jakémkoli volebním okrsku poté, co voličský průkaz komisi odevzdá ve volební místnosti  a prokáže svou totožnost a státní občanství České republiky předepsanými doklady. I po vydání voličského průkazu má volič stále možnost dostavit se do volební místnosti svého okrsku, ale i zde bude moci volit pouze pokud odevzdá voličský průkaz.

Volit lze i v zahraničí
Pokud se volič zdržuje v zahraničí dlouhodobě mohl do 23. dubna letošního roku požádat o  zapsání do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem nebo konzulárním úřadem ČR, což by ho opravňovalo v tomto místě volit. Podle informací Ministerstva zahraničních věcí  této možnosti využilo takřka 5.000 krajanů.

Hlasovat nejen v Česku, ale v jakémkoli zvláštním volební okrsku (tedy v zahraničí) opravňuje voliče voličský průkaz, o který může volič požádat u nás doma podle místa trvalého pobytu, nebo u úřadu v zahraničí, který ho zapsal do zvláštního seznamu voličů.

Není-li volič v době konání voleb na území České republiky (služební cesta, dovolená, aj.), má možnost na základě voličského průkazu odvolit i v jakémkoli zvláštním okrsku v zahraničí (více o zvláštních volebních okrscích na stránkách Ministerstva zahraničních věcí). Pokud bude volič hlasovat v zahraničí, bude volit kandidáty z Jihočeského kraje. Jako volební obvod, do něhož budou volit občané ČR hlasující v zahraničí, byl Státní volební komisí vylosován právě Jihočeský kraj.

Závěr
Nejste v době konání voleb v místě trvalého pobytu a dokonce ani v České republice? Nevadí, ani to totiž není překážkou pro účast ve volbách. Pokud skutečně chcete k volbám jít a rozhodovat o složení naší Poslanecké sněmovny, určitě si způsob, jak  hlasovat najdete. Zákon vám k tomu dává nástroj, kterým je voličský průkaz.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU