Co týden dal?

14.07.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Napětí na Blízkém východě stoupá, Microsoft dostal pokutu, ropa láme cenové a vedra v Česku zase teplotní rekordy. Tyto a další události týdne v našem pravidelném pátečním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Od této neděle platí platí nařízení Evropské komise, podle kterého budou muset cestovní kanceláře a agentury a všichni prodejci letenek sdělovat zákazníkům jména leteckých dopravců, se kterými poletí. Cílem tohoto opatčení je vyloučit, aby cestující z členských zemí EU cestovali s nebezpečnými dopravci.
  • V jednom z parků na východě Londýna bylo nalezeno tělo Neila Coulbeka, jednoho z hlavích svědků ve vyšetřování případu zkrachovalé americké energetické společnosti Enron. Přesně před týdnem pak zemřel na selhání srdce i zakladatel společnosti a jeden z obviněných v kauze jednoho z největších podnikových pádů v USA Keneth Lay.
  • Evropská komise vyměřila americké společnosti Microsoft pokutu 280,5 milionu euro za porušování hospodářské soutěže. Komise navíc pohrozila, že pokud Microsoft své obchodní praktiky neuvede do souladu s jejími požadavky, začne od něj vybírat pokutu tří milionů euro denně. Microsoft považuje pokutu od Evropské komise za nespravedlivou, a chce se obrátit na soud s požadavkem, aby verdikt anuloval.
  • Světové ceny ropy se v noci na pátek dostaly na nová historická maxima kvůli napětí na Blízkém východě a obavám z výpadků dodávek ropy z Nigérie. Cena americké ropy vystoupila na 78,40 dolaru za barel. Vedle sporu o íránský jaderný program vyvolává obavy především konflikt mezi Izraelem a Libanonem.
  • Japonská centrální banka po šesti letech ukončila politiku nulových oficiálních úroků a zvýšila sazby, určující cenu za půjčení peněz v celé ekonomice. Podle očekávání se základní sazba pro jednodenní úvěry bankám posunula z nuly na 0,25 procenta. Banka tím dala najevo, že druhá největší ekonomika světa má definitivně za sebou desetiletý útlum a deflaci.
  • Izrael v pátek ráno bombardoval jižní předměstí libanonského Bejrutu. V této části sídlí vládní hnutí Hizballáh. Bomby dopadaly i na hlavní silnici z Bejrutu do Damašku, na elekktrárnu a na bejrůtské letiště. České aerolinie po bombardování letiště zrušily všechny nejbližší lety do Bejrutu a zpět.
  • Provozovatel dopravy pod kanálem La Manche Eurotunnel zažádal o soudní bankrotovou ochranu před věřiteli. Tu ale hodlá odvolat, pokud se dohodne na restrukturalizaci svého dluhu 6,2 miliardy eur (176 mld. Kč). Podnik zdůrazňuje, že vlaky pod kanálem budou tunelem jezdit dál, ať bude výsledek jednání jakýkoli.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.
 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Stavební spořitelna České spořitelny nabízí k nově uzavřeným smlouvám o stavebním spoření do konce srpna 2006 prémii ve výši 50% úhrady za uzavření smlouvy, maximálně však 1.000 Kč. Nárok na odměnu vznikne tehdy, pokud je na smlouvu nejpozději do 31.8.2006 naspořeno minimálně 5% z cílové částky. K nově sjednané smlouvě tak získáte od stavební spořitelny nejen zdarma vedení účtu v roce uzavření, ale také navíc prémii až 1.000 Kč. Pokud smlouvu uzavřete on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra, my vám přidáme odměnu až 600 Kč. Neváhejte a ušetřete na poplatcích.


Posledních 7 dní doma
  • Nesnesitelná vedra, která v tomto týdnu postihla Českou republiku v úterý dokonce překonala řadu teplotních rekordů, a to hlavně na Moravě. Mnoho lidí v takto velkém horku trpí únavou a kolabuje, takže nebylo divu, že počet výjezdů záchranárů prudce stoupl. Vedry jsou podle zdravotníků ohroženi především kardiaci a astmatici, ale také malé děti a staří lidé.
  • Nový šéf poslanecké sněmovny opět nebyl zvolen. Sněmovní strany totiž nenominovaly žádného kandidáta. Poslanci se však v pátek přesto sešli, aby alespoň stanovili lhůtu pro návrhy kandidátů do dlaší volby, jež musí být uspořádána od pátku do deseti dnů.
  • Mladoboleslavská Škoda Auto vyrobila desetimiliontý vůz, stříbrnou Škodu Octavia combi. Automobilka desetimilionové hranice dosáhla po více než 100 letech, přičemž jenom čtyři modely jejích automobilů překročily hranici milionu vyrobených vozů - favorit, felicia, octavia a fabia. První automobil z pásů mladoboleslavské továrny sjel v roce 1905 ještě pod značkou Laurin a Klement.
  • Česká pobočka japonské firmy Hitachi chce ve strategické průmyslové zóně Triangle na Lounsku postavit továrnu na montáž televizorů za 2,5 miliardy korun. Zaměstnat by měla 2000 lidí. Ústečtí krajští zastupitelé dnes schválili prodej 40 hektarů pozemků společnosti Hitachi Home Electronics. Je to již druhá japonská investice v zóně.
  • Německá finanční společnost BHW ze skupiny Deutsche Postbank hodlá prodat svůj padesátiprocentní podíl v Modré pyramidě. Ze stavební spořitelny tak odchází její největší akcionář. Zbytek akcí drží Komerční banka - 40% a České pojišťovna - 10%.
  • Největší domácí ocelářská firma Mittal steel Ostrava bude po dvou letech znovu mohutně propouštět. Firma hodlá v příštím čtvrtletí propustit až tisíc zaměstnanců. Těm, kteří dobrovolně odejdou vyplatí firma odstupné, jehož průměrná výše před zdaněním by se měla pohybovat kolem 520.000 Kč.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Banky v červnu opět měnily své sazebníky. Některé poplatky se zvedly, jiné snížily, další se jen jinak jmenují. Co a jak se změnilo se můžete přesvědčit v sekci Bankovnictví, kde jsme zaktualizovali údaje o bankovních účtech pro fyzické osoby, studenty a mládež a v neposlední řadě pro podnikatele a podniky.
  • Chystáte se za prací do zahraničí? Nebo z jiného důvodu potřebujete vědět výši daňové povinnosti v jednotlivých státech Evropské unie? Pak zajisté zavítejte do sekce Daně v EU. V tomto týdnu jsme zaktualizovali daňové sazby a další zajímavé údaje.
  • Tento týden všichni, co mají nastavené služby našeho Mailcentra, si zajisté všimli změny, která nastala. Doufáme, že oceníte vyšší přehlednost o kterou nám šlo především. V případě, že si chcete nechat zasílat kurzy, zprávy, úrokové sazby či jiná užitečná data, neváhejte se zaregistrovat na našem serveru.

Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se tentokrát věnovali problémům, které by vás mohly potkat na dovolené. Nejprve jsme vám poradili, jak dovolenou zrušit v případě nanadálých událostí, pak jsme se zaměřili na problémy s automobilem v zahraničíKrádeže zavazadel a problémy s policií, onemocnění a zdravotní problémy a ztráta dokladů či zavazadel jsou další nepříjemnosti, jež by vám dovolenou mohly zkazit a o nichž si můžete přečíst v dalších fintricích uplynulého týdne. 

Anketa

Prázdniny a tedy i doba dovolených jsou tady. Způsobů, jak dlouho očekávané letní volno strávit je spousta, každý má rád něco jiného. Někdo rád sportuje, jiný se sluní na pláži, další kutí něco kolem domu. A právě způsob trávení letní dovolené byl i tématem naší ankety. Jsou Češi na dovolené sportovci, kutilové, nebo lenoši? Výsledky hovoří spíše pro sportovce, ostatně přesvědčte se sami. Na otázku, jak budete trávit letošní dovolenou jste odpovídali takto:
  • Chytáním bronzu u vody - 27%
  • Aktivně sportem - 35%
  • Prací na zahrádce či domě - 15%
  • Na dovolenou se nechystám - 23%

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum