Volíme členy zastupitelstev obcí a senátory

10.10.2006 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rok 2006 je rokem volebním. Někteří voliči tak mohou volit až třikrát. Po červnových volbách do Poslanecké sněmovny nás čekají volby do zastupitelstev obcí a ve třetině volebních obvodů také volby do Senátu. Kdy a jak se bude volit?

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky proběhly v červnu letošního roku a už tu jsou další. Tentokrát  se jedná o volby do zastupitelstev obcí a do třetiny Senátu Parlamentu České republiky. Volby se konají v pátek 20. října 2006 a v sobotu 21. října 2006. Volič může přijít odvolit do volební místnosti v pátek od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu od 8.00 do 14.00 hodin.

Volby do zastupitelstev obcí
Voličem pro volby do zastupitelstev obcí je občan obce za předpokladu, že je státním občanem České republiky, dosáhl věku 18 let a je v této obci přihlášen k trvalému pobytu. Voličem je také státní příslušník členského státu Evropské unie, který dosáhl věku 18 let a  je v den voleb v této obci přihlášen k trvalému pobytu. Právo volit má ovšem pouze v případě, pokud požádal o zápis do dodatku stálého seznamu voličů. Žádost o zápis do dodatku může volič – občan jiného státu – podat kdykoli do jeho uzavření, ke kterému dochází 2 dny přede dnem voleb v 16.00 hodin. Právo volit má volič pokud ve volební místnosti prokáže totožnost a státní příslušnost České republiky předepsanými doklady. Jde-li o cizince, kteří mohou volit, musí prokázat státní příslušnost k členskému státu EU průkazem o povolení pobytu. 

Hlasovací lístek musí volič obdržet nejpozději tři dny před dnem konání voleb, tj. 17.10.2006. V záhlaví každého lísku je uvedený název obce a počet členů zastupitelstva obce, který má být zvolený. Kandidáti všech stran jsou uvedeni na společném hlasovacím lístku.

Jak je možno dávat hlasy:

  • Označit křížkem jednu volební stranu. Je-li takto označeno více stran je hlasovací lístek neplatný. Kandidáti zvolené strany dostávají hlas podle pořadí uvedeném na hlasovacím lístku.
  • Označit křížkem kandidáty, kterým dává volič hlas a to z kterékoliv strany, ale pouze do počtu členů zastupitelstva obce uvedený v záhlaví lístku. Při zaškrtnutí více kandidátů je hlasovací lístek neplatný.
  • Kombinace obou způsobů. Označit křížkem jednu stranu a dalšími křížky kandidáty z ostatních stran. Hlas dostanou kandidáti označeni křížkem a z označené strany  kandidáti do počtu volených členů zastupitelstva obce.

Takto upravený hlasovací lístek volič vloží do šedé obálky, kterou obdržel od okrskové volební komise.

Volby do senátu
Ve 27 volebních okrscích, tj. v jedné třetině, se konají též volby do Senátu. Voličem pro volby do Senátu je státní občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, a který po příchodu do volební místnosti prokáže svoji totožnost a státní příslušnost předepsanými doklady. Nejpozději tři dny před konáním voleb musí být voličům dodány hlasovací lístky se jmény kandidátů do Senátu. Volič vybírá lístek se jménem kandidáta, kterému dává svůj hlas a vkládá ho do žluté obálky, kterou obdrží od okrskové volební komise.

Tabulka: Volební obvody, ve kterých se konají volby do senátu

Číslo volebního obvodu Sídlo volebního obvodu Číslo volebního obvodu Sídlo volebního obvodu
Volební obvod č. 2 Sídlo: Sokolov Volební obvod č. 44 Sídlo: Chrudim
Volební obvod č. 5 Sídlo: Chomutov Volební obvod č. 47 Sídlo: Náchod
Volební obvod č. 8 Sídlo: Rokycany Volební obvod č. 50 Sídlo: Svitavy
Volební obvod č. 11 Sídlo: Domažlice Volební obvod č. 53 Sídlo: Třebíč
Volební obvod č. 14 Sídlo: České Budějovice Volební obvod č. 56 Sídlo: Břeclav
Volební obvod č. 17 Sídlo: Praha 12 Volební obvod č. 59 Sídlo: Brno-město
Volební obvod č. 20 Sídlo: Praha 4 Volební obvod č. 62 Sídlo: Prostějov
Volební obvod č. 23 Sídlo: Praha 8 Volební obvod č. 65 Sídlo: Šumperk
Volební obvod č. 26 Sídlo: Praha 2 Volební obvod č. 68 Sídlo: Opava
Volební obvod č. 29 Sídlo: Litoměřice Volební obvod č. 71 Sídlo: Ostrava-město
Volební obvod č. 32 Sídlo: Teplice Volební obvod č. 74 Sídlo: Karviná
Volební obvod č. 35 Sídlo: Jablonec nad Nisou Volební obvod č. 77 Sídlo: Vsetín
Volební obvod č. 38 Sídlo: Mladá Boleslav Volební obvod č. 80 Sídlo: Zlín
Volební obvod č. 41 Sídlo: Benešov

Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole ve volebním obvodě, kde kandiduje nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, bude se konat druhé kolo. Do druhého kola, které proběhne následující týden  tj. v pátek 27.10.2006 a v sobotu 28.10.2006, postoupí pouze dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. V tomto případě dostane volič hlasovací lístky pro druhé kolo voleb do Senátu přímo ve volební místnosti.

Voličský průkaz
Zatímco u voleb do zastupitelstev obcí musí volič volit v místě svého trvalého bydliště u voleb do senátu tomu tak není. Stejně jako u voleb do Poslanecké sněmovny může volič požádat o vydání voličského průkazu a volit i v jiné volební místnosti než té, která mu přísluší dle trvalého pobytu. Ale i tak je tu určité omezení. Volič může s voličským průkazem hlasovat pouze v kterémkoli volebním okrsku spadajícímu do volebního obvodu, kde jsou vyhlášeny volby do Senátu a v jehož územním obvodu je volič přihlášen k trvalému pobytu.  To znamená, že i v případě voličského průkazu nemůžete volit v jakémkoli obvodu, kde probíhají volby do Senátu, ale  pouze ve volebním obvodu, který vám přísluší dle trvalého pobytu.  Pokud ovšem voličský průkaz vydá zastupitelský úřad, může volič volit v jakémkoli volebním okrsku spadajícím do volebního obvodu, kde jsou volby do Senátu vyhlášeny.

O vydání voličského průkazu pro volby do Senátu lze požádat obecní úřad příslušný podle místa trvalého pobytu voliče. Požádat lze buď písemně s ověřeným podpisem s uvedením všech zákonem požadovaných náležitostí, nebo osobně. Písemně lze o voličský průkaz požádat nejpozději 7 dnů přede dnem voleb, tj. do 13. října 2006  a  osobně  do okamžiku uzavření stálého seznamu, tj. do 16.00 hodin dne 18. října 2006.  Volič může požádat o voličský průkaz i pro případné druhé kolo voleb do Senátu. Osobně lze požádat o vydání voličského průkazu na druhé kolo voleb do Senátu také v době mezi prvním a druhým kolem a to do 25. října 2006 do 16.00 hodin.

Ale pozor! Pokud volič bude volit v případě prvního kola voleb do Senátu mimo „svůj” volební okrsek, tj. na voličský průkaz, nebude moci hlasovat ve volbách do zastupitelstev obcí! Volit do zastupitelstev obcí lze pouze v místně příslušném volebním okrsku.

Volby už jsou za dveřmi. Část voličů bude moci zvolit svého senátora, všichni budou moci volit členy zastupitelstva své obce. Volit se tedy bude na místní úrovni, a vybírat si budeme osoby, které potom budou rozhodovat o tom, co se bude dít v našich obcích. Pokud nejste se současným stavem, zastupitelstvem, spokojeni, dejte to najevo tím, že půjdete k volbám a dáte svůj hlas někomu jinému, osobám, které podle vás mohou vaší obci nejvíce prospět. Zvažte dobře komu dáte svůj hlas.

Zdroj: www.mvcr.cz 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU