Nový rok přinese zásadní změny v sociálních dávkách

23.11.2006 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Od nového roku se zásadně mění systém dávek sociální péče. Všechny dosavadní dávky budou zrušeny nebo nahrazeny dávkami novými. Přinášíme vám přehled všech změn a postup, kterým se budou úřady řídit.

Od začátku roku 2007 nabudou účinnosti nové zákony upravující poskytování sociálních služeb a systém dávek sociální péče. Jedná se o zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, a zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi.

Současný systém dávek sociální péče se vyznačoval značnou nepřehledností. Jenom letmý pohled na více než 25 různých dávek vyvolával zděšení. Od nového roku se tak dočkáme celkem převratné změny. Doposud vyplácené dávky budou buď zcela zrušeny, nebo zrušeny a nahrazeny dávkami novými.

Zajímá-li vás současná podoba systému dávek sociální péče, navštivte stránku podstránku sekce Sociální podpora. Dávek státní sociální podpory, mezi které patří přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče či porodné a pohřebné, se změny nijak nedotknou.

Nový zákon o pomoci v hmotné nouzi zavádí čtyři zcela nové dávky. Jedná se o příspěvek na živobytí, který nahrazuje dávku sociální péče vázanou na sociální potřebnost, doplatek na bydlení, který spolu s příspěvkem na bydlení ze systému státní sociální podpory řeší pomoc při úhradě nákladů spojených s bydlením,  a mimořádnou okamžitou pomoc, která reaguje na některé specifické situace občanů v hmotné nouzi, spojené s nedostatkem finančních prostředků.

Není ovšem žádný důvod k panice. Přechod ze systému dávek sociální péče vázaných na sociální potřebnost občana do nového systému pomoci v hmotné nouzi bude postupný a je rozložen do čtyř měsíců. Přehodnocení nepříznivé příjmové situace občanů bude prováděno v měsících leden až duben 2007. Občané, kteří nyní pobírají dávky sociální potřebnosti, budou postupně informováni ze strany jejich pověřeného obecního úřadu o zahájení řízení o odejmutí dávky sociální péče.

Občané se proto nemusí obávat, že v případě změny jejich dávky v některém z dalších měsíců po lednu 2007 nebude doplnění jejich příjmu zabezpečeno. V průběhu měsíce prosince bude na pověřených obecních úřadech k dispozici informativní leták se základními informacemi pro občany, kteří jsou příjemci stávajících dávek sociální péče.

Zákon o sociálních službách, který nebude účinnosti ve stejné době, zavádí nově příspěvek na péči určený přímo uživatelům sociálních služeb. Nahradí tak dosavadní zvýšení důchodu pro bezmocnost a příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu. Účelem tohoto příspěvku je přispět osobám, které jsou pro nepříznivou sociální situaci závislé na pomoci jiné osoby, na zajištění potřebné pomoci zejména prostřednictvím služeb sociální péče. Revoluční změnou je to, že příspěvek bude nově poskytován osobě o kterou má být pečováno, nikoliv osobě, která péči zajišťuje. Výše příspěvku se bude pohybovat od 2 do 11 tisíc korun dle stupně závislosti žadatele na pomoci jiné osoby. Stupně jsou čtyři, a to od mírné závislosti po závislost úplnou.

U všech uvedených dávek se přitom jejich poskytovatel nemění. Občasné tak budou i v nadále v kontaktu s těmi úřady a jejich pracovníky jako doposud. Sledujte také naši sekci Sociální podpora, kde se po Novém roce dozvíte všechny aktuální dávky a podmínky pro získání.

Zdroj: MPSV, Metropolitan

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU