EU vyzývá USA k okamžitému zrušení vízového režimu

30.04.2007 | , Finance.cz
Auto 2006


Evropský parlament se po rozpravě s Radou EU a Evropskou komisí rozhodl vyzvat Spojené státy k okamžitému zrušení vízového režimu vůči občanům všech členských zemí Evropské unie.

Evropský parlament po společné rozpravě s Radou Evropské unie a Evropskou komisí vyjádřil v přijatém usnesení politování nad zařazením tzv. dodatečné doložky o poskytování informací o leteckých pasažérech (doložka PNR - Passenger Name Records) do navržených změn bezvízového programu USA a také kritiku vízové povinnosti Spojených států pro občany nových členských zemí. Společně s Radou Evropské unie a Evropskou komisí se Evropský parlament rozhodl vyvíjet na USA tlak s cílem dospět k brzké dohodě o jednotné vízové politice vůči všem občanům EU.

V usnesení Evropský parlament také vyjadřuje znepokojení nad záměrem Spojených států umístit v Polsku a České republice části svého protiraketového štítu. Podle poslanců EP by tento krok mohl vést k novým závodům ve zbrojení a následně ne ke zvýšení, ale ke snížení celosvětové bezpečnosti. EP v usnesení kladl velký důraz na to, aby se o raketovém obranném systému jednalo v rámci Rady NATO - Rusko. Tím by totiž byl americký systém obrany podle poslanců Evropského parlamentu koordinován a zároveň schopen spolupráce se systémem NATO určeným k protiraketové obraně bojiště.
 

Zdroj: Evropský parlament

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Auto 2006