Musíme zvýšit ceny až o 20 procent, tvrdí producenti masa. Ze stohu argumentů jim však za pravdu dává pouze snížení stavů hospodářských zvířat. Tento problém ale právě nyní začíná řešit trh. "V poslední době se maso opět dováželo," potvrdila například mluvčí Delvity Karin Petrikovitsová. Ukazuje se tak, že například výkupní cena kilogramu vepřového masa se ve skutečnosti nemůže příliš přibližovat čtyřiceti korunám. Podle odborníků jsou v tuze
mském masném průmyslu rezervy, když zpracovatelské kapacity nejsou využity průměrně z jedné třetiny. Producenti, ale i zpracovatelé horují za vyšší cenu svých produktů z důvodů zvýšení cen vstupů, především pohonných hmot. S koncem sklizně se kvůli jarnímu suchu očekává také až o třetinu vyšší cena krmného obilí, z něhož se vyrábějí krmné směsi, klíčová nákladová položka chovatelů prasat. Český statistický úřad (ČSÚ) přitom včera zveřejnil červnový index cen zemědělských výrobců, kde za tento měsíc meziročně zaznamenal téměř 17procentní růst živočišných výrobků. Poslední vývoj na tomto trhu svědčí o tom, že ceny masných výrobků mají svůj strop. "Snažíme se ceny pokud možno nezvyšovat," dodala Petrikovitsová. Masokombináty zase mohou dovážet.Obchodníci potvr
zují neustálý tlak ze strany dodavatelů masa na vyšší cenu. "Zpracovatelé argumentují sníženou nabídkou," uvedla pro HN mluvčí Delvity Karin Petrikovitsová. V posledních dnech zvýšilo cenu největší odbytové družstvo producentů vepřového Agropork na 38 korun za kilogram. Během tří týdnů pak chce cenu dále zvednout na 39 až 40 Kč/kg. "Zvýšení cen o pětinu, které by jen kopírovalo zdražení vstupních surovin, je pro zpracovatele existenčně nezbytné a za současné situace na trhu se jeví jako nejrozumnější východisko," uvedl včera pro ČTK Pavel Elias, ředitel společnosti Procházka, která patří mezi největší firmy v oboru.Jarní sucho, růst cen pohonných hmot, nedostatek vepřového a hovězího dobytka, zapříčiněný velkými propady cen na přelomu let 1998 - 99, prý zavinily prudký nárůst cen vstupní suroviny pro všechny české zpracovatele. "Zdražilo se zejména vepřové maso, a to z květnových 32 korun za kilogram živé váhy prasete na současných 38 korun," uvedl Elias. Situace na trhu masa je podle něho kritická, ani n
a evropských trzích není vepřového masa dostatek a cena za kilogram živé váhy prasete tam dosahuje v přepočtu 45 korun. Trvání tohoto stavu odhadují přední odborníci nejméně do listopadu tohoto roku. "Nebude-li tato problémová situace komplexně řešena, může to ohrozit existenci tuzemských zpracovatelů a následně i prvovýrobců a odstartovat mnohonásobné zvýšení cen masa a masných výrobků", uzavřel Elias. Již před několika týdny ovšem pohrozili zástupci masokombinátů, že cena vepřového masa na trzích členských zemí EU není o mnoho vyšší než u nás. Zvýšení cen v tuzemsku tudíž podle nich jen otevře bránu dovozům. A ty šly v posledních třech týdnech prudce nahoru.Růst cen zemědělských surovin a potažmo potravin předpovídají zástupci zemědělců. Podle prezidenta Agrární komory Václava Hlaváčka se ceny potravin na podzim zvýší o 15 a více procent. S tím však nesouhlasí například odboráři. "Jsme přesvědčeni, že není důvod radikálně zvedat ceny potravin, ale je třeba počítat se zvýšením do deseti procent," uvedl pře
dseda Odborového svazu pracovníků zemědělství Bohumír Dufek. "Nebude to nijak dramatický růst, a pokud se ceny potravin zvýší, spíše to bude kvůli přibližování cenové úrovně cenám v zemích EU," řekl ministr zemědělství Jan Fencl. "Tvrzení, že pokud chceme do EU, musíme mít nejlépe ihned srovnatelné ceny elektřiny, bydlení a potravin, je pouze přihlouplým zdůvodněním obyčejného zdražování," míní naopak mluvčí Sdružení plátců daní Marcel Winter.Zdroj: HN z 25. 07. 2000