Nové revoluční špuntíky - nebo omyl?

19.09.2007 | , www.ovine.cz
STYL/víno


perex-img Zdroj: Finance.cz

Při vytahování zátky z hrdla láhve se mi za ta léta staly různé příhody - dvakrát jsem zalomil spirálu vývrtky v láhvi, několikrát mi špunt spadl dovnitř ať již celý, nebo rozdrobený poté, co jsem ho nedočkavě přetrhl v půli. Jednou jsem v hrdle našel dokonce dva vlisované korky pod sebou...

Nedávno jsem si byl po nějaké době koupit několik lahví vína v polešovické firmě Vinop. Málem jsem nepoznal průčelí budovy s rampou - investice jsou nepřehlédnutelné. V nové vyvoněné recepci mě přivítala slečna a prodala mi pár posledních vystavených vín. Vinop si dal nějaký čas pauzu, nicméně od letoška jede ve vínech opět naplno, určitě se k jeho vínům (dříve bohužel pouze jakostní) vrátíme.

Při otevírání jejich nakoupených vín mě skoro šokovaly použité korky - jsou to zátky ve tvaru čtverce!! Rozměr je téměř ideálně čtvercový - viz obrázky pod textem: 24 x 24 x 20 mm. Tedy vlastně téměř krychle. Divné bylo, že ze šesti lahví byly těmito novotvary uzavřeny pouze dvě vína, zbytek vín měl v hrdlech zátky klasického tvaru. Koukal jsem na ty čtverce jako puk - no opravdu je to tak. Potisk se mi také nezdál deformovaný, tak že by šlo o novinku? Určitě je takto spotřebováno méně korkové hmoty, než při použití klasického válcového tvaru zátky, no ale…

Vlastně jsem tomu uvěřil. Jen se mi zdálo divné, že bych se s takovým šlágrem setkal poprvé právě u firmy pouze s lokálním významem (bez urážky). Že by něco podobného už dávno nepoužívaly velkovýrobci, u nichž by byla úspora třeba 0,05 Kč za tenhle levnější špunt daleko zajímavější…?

Nejlépe bude, když do Vinopu rovnou zavolám a zeptám se. Hlas na druhém konci mi potvrdil možnost, kterou jsem připouštěl jen jako okrajovou - nejde o nový tvar špuntů pro vína, ale o špatně nalisované korky, které automat prostě špatně nabral a nacpal do láhve napříč! To teda koukám - chyba musí být jasně právě u tohoto jediného zátkovače, protože jsem se doposud s ničím podobným u dalších desítek či snad stovek výrobců vína nesetkal.

Jeden z našich dřívějších příspěvků o korkovém materiálu zátek říká, že:
"Vysoká pružnost - korek je extrémně pružný materiál, protože se z 95 % skládá z plynu. Než byla zátka zaražena do hrdla láhve, měřil její průměr 25 milimetrů. V láhvi se její průměr zmenšil na 15,5 milimetru."

To jsem ale nevěděl, že poměr takového stlačení materiálu může být ještě větší. To jsou dneska korky, viďte?

Autor článku

 

Články ze sekce: STYL/víno