Rubinet 2006 zemské - Víno Hradil, Čejkovice

29.10.2008 | , www.ovine.cz
STYL/víno


Rodinné vinařství Víno Hradil je malou rodinnou firmou typickou pro čejkovický región, malebné vinařské obce spojované s templářskými tradicemi. Firma se zabývá pěstováním révy vinné a zpracováním hroznů od roku 2002, navazuje však již na dřívější tradice, od roku 1985 vyrábí a dodává vysoce jakostní vína soukromým odběratelům.

Hospodaří na 3 ha vlastních vinic, kde každoročně provádí redukci hroznů z důvodu získání vyšší cukernatosti. Takto vyzrálé hrozny jsou pak zpracovávány velmi šetrnou metodou mletí, odstopkování a lisování. Po odkalení putují bílá vína do inertních nerezových nádrží, kde za přispění chlazení prodělávají fermentaci, školí se a následně zrají. Červená vína se školí převážně v dřevěných sudech nebo v keramických nádobách, kde se zároveň odbourává kyselina jablečná, což vede ke zjemnění a celkovému zkrášlení vína. Tyto moderní způsoby zpracování umožnují konzumentovi ochutnat buketní, ovocná a jemná vína. Veškerou produkci vinařství je možno prochutnat přímo v sympatickém kvelbeném sklípku pana Hradila, který je vykopán ve sprašových hlínito-písčitých půdách, které většinou tvoří i podklad zdejších vinohradů.

Ve vinohradech vinařství najdeme hlavně odrůdy jako Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Muškát moravský, Rulandské šedé, Sauvignon a Tramín červený. Z modrých odrůd hlavně Zweigeltrebe, André, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, Frankovka, Rulandské modré, Dornfelder a Rubinet. Podíl bílých a červených odrůd je zhruba 50 na 50.

Rubinet je mladou moravskou odrůdou, kterou vyšlechtil prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. složitým křížením (Revolta x Alibernet) x André, při čemž Revolta = (Malingre x Chrupka bílá) x (Čabaňská perla x Corint rosa), Alibernet = (Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon), André = (Frankovka x Svatovavřinecké). Do Státní odrůdové knihy byl Rubinet zapsán v roce 2004. Původní označení odrůdy bylo Tintet (syn. Inkoustník), což napovídá, že se jedná o barvířku (z fr. teinturiére - odrůdy obsahující červené barvivo nejen ve slupkách, ale i ve šťávě bobulí). Dosti raná odrůda s obdobím sklizně v polovině září. Hrozny vydrží na keřích poměrně dlouho, což umožňuje odbourávání kyseliny jablečné přímo ve vinici. Obsah cukru při sklizni je nejčastěji kolem 17 až 20 °NM, jen vzácněji dosahuje predikátní jakosti. Na Moravě se v současnosti vyskytuje jen ojediněle, většinou na pokusných plochách. Poprvé jsem se s touto odrůdou setkal u vinaře Ing. Václava Ilčíka z Dubňan, kde mně Rubinet velmi zaujal, podruhé právě u pana Hradila. Snad teprve čas ukáže, jak se tato odrůda rozšíří či nerozšíří na moravských vinicích, bude docela zajímavé toto sledovat. Dá se předpokládat, že zůstane spolu s podobnými odrůdami jako Alibernet, Neronet, Laurot spíše okrajovými odrůdami, dle mého je to však zajímavé zpestření sortimentu a Rubinet je určitě odrůdou dávající zajímavá vína s možností oslovení milovníků pěkného červeného vína. Prezentované víno vzniklo použitím technologie výroby bílých vín, tj. lisováním hroznů bez macerace na slupkách, jelikož barvivo je již ve šťávě. Ihned po vylisování mošt byl ponechán 24 hodin pro usasení kalů, následně proběhla fermentace za účasti čisté kultury kvasinek po dobu 2 týdnů metodou řízeného kvašení s následným odbouráváním kyseliny jablečné.

Celková adjustáž působí vysoce esteticky (alespoň dle mého vkusu), jenže... hodnocení musím snížit za označení vína: "jakostní víno zemské", což je chybné. Buďto označuji víno jako "odrůdové jakostní" nebo "zemské víno".

Barva vína je mohutná, řekl bych červenočerná, prakticky neprůhledná, se zřetelnějšími tmavě fialovými odlesky na okrajích. Již na první pohled se jedná o víno se zvýšenou hutností, víno těžšího charakteru. Po zakroužení skleničkou se ihned objeví na skle velmi četné slzy a mosty olejovitého charakteru, jen velmi pomalu stékající po skle. Víno takové konzistence se jen tak nevidí.

Vůně je výrazná, efektní, zajímavá, je v ní až něco tajemného, vzácného. Převládají ovocné akcenty přezrálých černých třešní a višní, vůně borůvkového džemu nebo zavařeniny, čerstvých bobulek černého bezu, vše jakoby hladce smetanové. Ve vůni je toho ještě mnohem víc, neumím tyto vůně ale pojmenovat - snad jsou to vůně exotických květin a tajemných koření východu.

V chuti je víno plné, extraktivní, s příjemnou kyselinkou a velmi jemnými, nižšími tříslovinami. Převládají ovocné akcenty: černá třešeň, višeň, černý rybíz, vše s jogurtovým a mléčně čokoládovým nádechem, dochuť je docela delší, efektní, s lehkým vanilkovým finišem. Vínu by dle mého slušelo školení v barikovém sudu, snad by mu dodalo efekt tělnatých jižních vín cabernetového charakteru. Víno je určitě zajímavé, překvapivé, odbíhá od tradičních standardů, což potvrdili i mí přátelé, kteří si taky nějakou tu lahvinku přímo ve sklepě u pana Hradila zakoupili. Jde o dobrý nákup s ohledem na kvalitu a výjimečnost vína. Víno mohu jen doporučit!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rubinet
Ročník: 2006
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Čejkovice
Viniční trať: Helesný díl
Výrobce: Víno Hradil, Čejkovice
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 67
Cukernatost moštu: 20 °NM
Zatřídení dle zbytkového cukru: 3,5 g/l
Bezcukerný extrakt: 28,0 g/l
Obsah kyselin: 5,8 g/l
Typ půdy: hlinito-písčitá s příměsí jílů
Ocenění: vítěz v kategorii jiných vín na Vinum Juvenale 2007 v Brně
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 130,- Kč (přímo ve vinařství)

Autor článku

 

Články ze sekce: STYL/víno