Raiffeisenbank do června zvýšila prodej hypoték o 20 procent

16.07.2008 | , Raiffeisenbank
Tiskové zprávy


Přes pokles českého hypotečního trhu Raiffeisenbank v prvním pololetí dále meziročně zvýšila prodej hypotečních úvěrů a posílila svou tržní pozici. Průměrná výše úvěru výrazně vzrostla, největší zájem je o hypotéky na koupi nemovitosti.

V prvním pololetí letošního roku poskytla Raiffeisenbank téměř sedm tisíc hypoték v celkovém objemu 12,4 miliardy korun, což meziročně představuje nárůst téměř o 21 procent. „Tento výsledek nás těší ze dvou důvodů. Jednak se nám podařilo zvýšit prodej i v náročném období končící integrace a navíc jsme zaznamenali 20procentní nárůst v době, kdy hypoteční trh v České republice celkově zpomaluje,“ uvedl produktový manažer hypoték Raiffeisenbank Jan Bureš.
Průměrná výše hypotéky dosáhla v prvním pololetí 1,79 milionu korun, což je přibližně o 150 tisíc korun více než loni. „Pokračoval růst cen nemovitostí a zároveň se zvyšují platy, lidé si tak mohou dovolit vyšší úvěry. Dobrou zprávou je i fakt, že se nijak nezhoršuje kvalita našeho úvěrového portfolia, naši klienti nemají se splácením hypoték potíže,“ dodal Jan Bureš.
Průměrně sjednaná délka splatnosti dosáhla u hypoték sjednaných v prvním pololetí u Raiffeisenbank 23 let. Klienti přitom nejčastěji volili pětiletou sazbu, kterou využila více než třetina žadatelů. „Výrazně také vzrostl zájem o sedmiletou sazbu, důvodem je sjednocení výše sazeb pro fixace na 1-7 let,“ vysvětlil Jan Bureš.
Polovina všech nově poskytnutých hypoték byla použita na koupi nemovitosti. Na výstavbu či rekonstrukci byla určena shodně pětina úvěrů. Zhruba deset procent hypoték bylo poskytnuto cizincům, z nich převažují Slováci.
V prvním pololetí Raiffeisenbank představila celou řadu dalších novinek, z nichž nejvýznamnější bylo zřejmě zavedení dočasně nezajištěného úvěru. Banka rovněž přestala účtovat poplatek za poskytnutí úvěru, díky čemuž klienti ušetří až 30 tisíc korun.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy