Muškát Ottonel 2007 odrůdové jakostní - Nové vinařství a.s. Měřín

21.07.2008 | , www.ovine.cz
STYL/víno


Pouze dvakrát jsme zveřejnili recenzi na vína z Nového vinařství. Poprvé se jednalo o Travesty Cuvée 2005 zemské (Svatovavřinecké x Frankovka) a podruhé Cuvée Hélène 2005.

Dnes se dostávám k Muškátu Ottonel 2007 odrůdové jakostní, který je zařazený do řady Cépage. Z webových stránek vinařství se dozvíte, že řada Cépage je označení pro řadu odrůdových vín. Cépage („sepáž“ - francouzsky „odrůda“) navazuje na úspěšnou řadu extraktivních směsných vín s názvem Cuvée. Cépage mají charakterizovat aromatická, svěží a lehčí vína.

Od Lubomíra Skrývala (enolog Nového vinařství) jsem se dozvěděl spoustu zajímavých informací, kterému tímto ještě jednou děkuji. Vlastní hrozny byly sklizeny 5. až 8. září 2007 při cukernatosti 20,5 - 21,5 °NM na viniční trati Sluneční vrch v obci Drnholec. Viniční trať leží v mírně zvlněné krajině Drnholecké pahorkatiny ležící podél cesty z Drnholce do Pasohlávek. Průměrná roční teplota +9,3 °C a průměrný roční úhrn srážek je 495 mm. Výsadba révy proběhla v roce 2004 a pěstuje se zde na rýnsko-hesenském vedení, spon 2,6 x 1,0 m. Řez: 1 kmínek, 1 tažeň, 1 čípek. Půda je hlinito-písčitá s podložím třetihorního původu (jíly, písky, slíny, štěrky, litothamniové vápence). Technologie výroby: okamžité lisování, odkalení moštovou želatinou, kvašení při teplotě 18 °C, podchlazení, zastavení kvasu, filtrace, dočiření bentonitem, filtrace a lahvování. Víno je již vyprodáno a pravděpodobně ho již nenajdete ani v síti vinoték.

Z webových stránek jsem se u viniční tratě Sluneční vrch dozvěděl, že má rozlohu 42 ha, jižní až jihovýchodní expozici, nadmořskou výšku 180 až 200 metrů a svažitost 5 až 10°. Pěstují se zde odrůdy: Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Muškát Ottonel, Svatovavřinecké a Frankovka. Počet keřů: 3 800 ks/ha, zatížení keřů: 1-2 kg/keř. Zóna hroznů: 80-100 cm nad zemí. Druh obdělávání: každé první meziřadí zatravněné, každé druhé meziřadí úhor, pod keři úhor.

Tmavě zelená rýnská pistole má objem 0,75 L a je uzavřena skleněným uzávěrem Vino-Lock s logem vinařství. Nové vinařství patří mezi několik málo firem, která dávají důraz na adjustáž. Velký důraz je také kladen na korek, tvar lahve a na graficky povedený design etikety. Pod koncepcí ambaláže vína se podepsal: Jiří Dušek (grafické studio Signum), Marek Špalek (Nové Vinařství) a Tono Stano (fotograf, výtvarník). Z pohledu informací je pro vínomilce na etiketě spousta užitečných informací, jako datum sklizně, cukernatost hroznů, analytické hodnoty atd. Bez mrknutí musí hodnotit maximální známkou!

Za použití webových stránek se ještě chvíli zastavím u skleněného uzávěru Vino-Lock, který je precizně tvarovaný z ušlechtilého skla. Zaručuje dokonalou těsnost lahve a chrání víno před nežádoucím vnějším prostředím.

Barva má velmi slabou intenzitu a skoro neidentifikovatelný odstín. Nevím, jestli je takto nepřesvědčivá barva záměrem sklepmistra nebo je dána technologii výroby. Já ji považuji za chybnou, protože tak zoufale slabá intenzita a odstín vína, který připomíná vodu ve špatně opláchnuté skleničce, je podle mne chyba.

Vůně je jemná a má odrůdové znaky. Jsou zde muškátové tóny, které doprovází odstíny tropického ovoce.

Chuť je krátká s velmi špatnou perzistencí a prakticky nulovým dozvukem. Po polknutí mám v ústech takový prázdný dojem, jako byste od sebe oddělily dvě složky, cukr a vodu a to celé ne a ne do sebe zakomponovat. Podle mne je to dáno technologii výroby a musím zklamaně přiznat, že to není typ vína, který vyhledávám a který mne umí i v rozumné míře lehce podráždit. Nevím, nemohu se zbavit dojmu, že tomuto vínu zbytkový cukr tragicky ublížil a snaha o vyrobení přitažlivého, voňavoučkého vína se zbytkovým cukrem se vůbec nevydařila... Zaměřuji se na kyselinku, ona zde je, ale naprosto mimo, jako by ani k tomuto vínu nepatřila, protože je totálně rozhozená a neladí se zbytkovým cukrem. Nízký obsah alkoholu (11,0 % obj.) ve výsledku z tohoto muškátu dělá naprosto prázdné víno. Podle vinařství je tento muškát vhodný k mírně sladkým dezertům neutrální chuti.

Vymlouvat se na pozdní otevření lahve je nesmysl, protože víno bylo lahvováno v roce 2007 a než jsem ho přesně před měsícem ve velmi sympatické a klimatizované vinotéce v Olomouci kupoval, nemohlo dojít k nějaké vadě či chybě při skladování a přepravě. Pokusy s temperaci k ničemu nevedly. Je ale pravda, že při vyšší teplotě se vůně jevila zajímavější, ale na úkor prázdné chuti.

To víno je prostě omyl. Kromě špičkové adjustáže, aktuálního webu a velmi dobrého supportu z vinařství jde o těžce podprůměrné víno, které zbytkový cukr zabil. Možná se technolog vinařství měl pokusit o suché odrůdové víno, kterému by nechyběla duše. Méně je někdy více a je mi hrozně líto, že má první recenze na Nové vinařství bude spojována s tak mizerným hodnocením... Já osobně bych toto víno nedoporučil a také znovu nekoupil.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Cépage
Odrůda: Muškát Ottonel
Ročník: 2007
Jakost: odrůdové jakostní
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Drnholec
Viniční trať: Sluneční vrch
Výrobce: Nové vinařství a.s. Měřín
Alkohol: 11,0 % obj.
Číslo šarže: 038
Obsah zbytkového cukru: 13,5 g/l
Obsah kyselin: 5,2 g/l
Bezcukerný extrakt: 17,5 g/l
Datum sklizně: 5. až 8. září 2007
Cukernatost hroznů: 20,5 - 21,5 °NM
Výsadba révy proběhla v roce: 2004
Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské, spon 2,6 x 1,0 m
Typ půdy: hlinito-písčitá, jílovitá
Technologie výroby: okamžité lisování, odkalení moštovou želatinou, kvašení při teplotě 18 °C, podchlazení, zastavení kvasu, filtrace, dočiření bentonitem, filtrace a lahvování
Rok lahvování: 2007
Doporučená archivace: 2008
Velikost šarže: 6.250 litrů
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 9 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 137,- Kč (1. Olomoucká vinotéka v červnu 2008)

Autor článku

 

Články ze sekce: STYL/víno