ČP chce amnestii pro řidiče, kteří neplatili za nepoužívané vozy

21.10.1999 | ,
Ručení


Česká pojišťovna chce požádatlegislativní radu vlády o pomoc při prosazení návrhu na zrušenísankcí pro vlastníky těch motorových vozidel, která jižneexistují nebo nejsou schopná provozu, ale nebyla fo...

Česká pojišťovna chce požádatlegislativní radu vlády o pomoc při prosazení návrhu na zrušenísankcí pro vlastníky těch motorových vozidel, která jižneexistují nebo nejsou schopná provozu, ale nebyla formálněvyřazena z centrální evidence. ČTK to sdělil mluvčí pojišťovnyMichal Urban.

Ministerstvo financí tuto žádost již dříve zamítlo s poukazemna její legislativní neschůdnost, dodal Urban. Česká pojišťovna nebude vymáhat dluhy na motoristech, kteří vposledních třech letech neplatili povinné ručení, jak se objevilov některých médiích. Pojišťovna navíc nemá možnost zjistit, kdopojistné neplatil. Nemá totiž přístup k centrální databázivozidel. "Vymáhat dluhy lze jen tehdy, pokud jsou jména dlužníkůznámá," doplnil Urban.

Možnost dohledat vlastníky vozidel podle Urbana vznikne až vpříštím roce, kdy začne platit nový systém smluvního pojištění.Česká kancelář pojistitelů získá seznam nepojištěných vozidel apříslušné okresní úřady budou moci vlastníkům těchto vozů ukládatpokuty. Sankce se však nebudou zpětně vztahovat na motoristy,kteří neplatili povinné ručení v minulých letech.

Na rok 2000 si musí každý motorista sjednat speciálnípojistnou smlouvu u zvolené pojišťovny s licencí, a to ještě dokonce letošního roku. Licenci na poskytování povinně-smluvníhopojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla získalo z 13pojišťoven, které o ni zažádaly, do dnešního dne 11 pojišťovacíchústavů.

Zdroj: ČTK

Autor článku