Klaus: Rozpočet nebude schválen, dokud nevznikne nová vláda

25.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Budeme mít novou vládu

Budeme mít novou vládu? Na odpověď si zřejmě počkáme déle, než se zdálo. Rozhovory o možném složení budoucího kabinetu trvají již dva týdny, výsledky jsou ale stále v nedohlednu. Politici začínají sebe i veřejnost připravovat na to, že se hledání nových východisek protáhne a že to navíc poznamená schvalování státního rozpočtu. To, že je rozpočet letos více než kdy jindy kartou ve vyšší politické hře, naznačili někteří politici již dříve.

Předseda ODS Václav Klaus včera řekl totéž, ale už otevřeně: "Je jasné, že rozpočet bude přijat jedině po nalezení nějaké jiné politické dohody. Loňská situace, kdy někdo podpořil rozpočet a nechtěl za to být ve vládě, se nebude opakovat." Klaus naznačil, že dosavadní dvoutýdenní jednání mezi stranami může být stále jen počátečním "oťukáváním" soupeřů. Dnešní českou realitu srovnal s Rakouskem, kde strany po minulých volbách jednaly o vládě tři měsíce. "Je třeba ne

hledat okamžitě nedostatky a pomalosti tohoto procesu, který má své časové nároky," tvrdí Klaus.

Pokud se rozhovory o vládě protáhnou na měsíce, znamenalo by to, že ani nový návrh rozpočtu, který musí menšinová vláda předložit sněmovně během měsíce, poslanci neschválí. Zemi tak bude hrozit ne několikatýdenní, ale nejméně několikaměsíční rozpočtové provizorium. To připouštějí i politici jiných stran. Místopředseda Unie svobody Karel Kühnl uznává, že "by bylo nemoudré stanovovat dopředu nějaké časové limity"

, lidovecký místopředseda Miroslav Kalousek se už dopředu děsí dlouhodobého provizoria jako znaku nestability: "Kdyby trvalo několik měsíců, může to už zemi poškodit výrazně." Vláda se tak dostala do bezvýchodné situace. Do poloviny listopadu musí podle zákona předložit nový rozpočet. I kdyby se ale do písmene držela usnesení sněmovny, jak má vypadat, šance, že bude přijat, je před koncem debaty o nové vládě téměř nulová.

Zdroj: LN z 25. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU