Dotace do revitalizace nepatří

21.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


"Státní dotace by narušily celý proces revitalizace," upozorňuje generální ředitel Konsolidační banky Kamil Ziegler

"Státní dotace by narušily celý proces revitalizace," upozorňuje generální ředitel Konsolidační banky Kamil Ziegler. Naopak v jeho průběhu nejsou vyloučeny konkursy. Ty by podle představitelů KoB vše urychlily. Jiří Havel z Fondu národního majetku ale nedávno uvedl, že některým podnikům se musí pomoci, aby se celého procesu dožily. Revitalizace se fakticky spustila včera po pondělním nočním podpisu smlouvy se správcem revitalizační agentury (RA), konsorciem společností Lazard a Latona.

Uzavřená smlouva má nabýt účinnosti nejpozději 3. listopadu po svolání valné hromady RA, obsazení orgánů společnosti a schválení smlouvy vládou. Smlouvu bude schvalovat kabinet proto, že z činnosti RA vyplývají pro stát možné závazky v podobě nákladů na soudní spory apod. Podle smlouvy má správce obsadit tři místa v pětičlenném představenstvu včetně postu předsedy. Zbývající dva členy před

stavenstva nominuje Konsolidační banka. Její představitelé zatím odmítají jakákoliv upřesnění. Spekuluje se, že na tyto posty bude za KoB navržen místopředseda představenstva KoB Jaromír Mrkva a dosavadní poradce banky Miroslav Zámečník. O všech projektech bude rozhodovat tzv. Investiční výbor, kde budou kromě členů představenstva i čtyři mezinárodní odborníci, které navrhne KoB a konsorcium Lazard - Latona. Celkový chod agentury bude sledovat dozorčí rada složená z představitelů ministerstev v čele s ministrem průmyslu a obchodu.

Správce RA do ní zatím kapitálově nevstoupí, i když smlouva podobný krok v budoucnosti nevylučuje. Předpokládá však, že se bude finančně podílet na některých revitalizovaných podnicích. Agentura proto bude zpočátku financována Konsolidační bankou, která rovněž podá návrh na několikanásobné zvýšení základního jmění RA. "Navýšení musí schválit vláda," potvrdil Kamil Ziegler. V budoucnosti není vyloučen prodej podílu v RA nejen správci, ale i třetí osobě.

 

Zdroj: HN z 20. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU