Poslanci posunuli rozpočet k provizóriu

21.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Rozpočtovému provizóriu se na počátku příštího roku zřejmě Česká republika nevyhne

Rozpočtovému provizóriu se na počátku příštího roku zřejmě Česká republika nevyhne.

Rozpočtovému provizóriu se na počátku příštího roku zřejmě Česká republika nevyhne. Poslanci ODS, US a lidovci včera v prvním čtení podle očekávání vrátili sociálnědemokratické vládě návrh státního rozpočtu na rok 2000 k přepracování s výzvou k výrazným úsporám, snížení očekávaných příjmů a ke zprůhlednění struktury státních financí. Požadují také záruky, že konečně přestanou růst sociální výdaje.

Premiér Miloš Zeman odmítnutí rozpočtu označil za projev malé odpovědnosti k ekonomice. Předseda ODS Václav Klaus (na základě "gentlemanské" dohody nehlasoval, protože Zeman byl na poradě představitelů zemí CEFTA v Budapešti) vyjádřil přesvědčení, že vrácení rozpočtu nijak neovlivní další jednání o nové podobě vlády. "Každý přece věděl, jak hlasování dopadne," řekl šéf sněmovny.

Představu kabinetu o základních parametrech státních financí - příjmech a výdajích ve výši 594, resp. 633,8 miliardy korun a 40miliardovém deficitu - podpořilo pouze 72 sociálních demokratů. Komunisté se rozhodujícího hlasování zdrželi, podpořili však usnesení, aby nedocházelo k převodům peněz z privatizace do rozpočtu a byli i proti pravicí navrženým doporučením.

Místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík prohlásil, že uskutečnění všech požadavků pravicových poslanců je pro jakýkoli seriózní kabinet neproveditelné. Jejich dopad na resorty by byl drtivý, například běžné výdaje by v porovnání s letoškem prý klesly pod 70 p

rocent. Rozpočet by se z makroekonomického hlediska změnil z neutrálního na restriktivní a podvázal by obnovující se růst hospodářství, jehož propad do značné míry zavinily předchozí vlády.

Rozpočtová doporučení sněmovny vládě

Požadavky prosazené poslanci ODS, US a

KDU-ČSL

Rozpočtový dopad (odhad vlády)

V

yužít části předpokládaných vyšších příjmů ke snížení deficitu

Do

16,5 mld. Kč

Nezahrnovat

do příjmů státního rozpočtu na rok 2000 peníze z FNM*

8 - 13 mld. Kč

Zahrnout

do bilance ztrátu Konsolidační banky

Asi

20 mld. Kč

V

ytvořit rezervu na náklady připojování k EU (vláda souhlasí)

1 mld. Kč

R

ozčlenit mandatorní výdaje na :

ze zákona povinné

ostatní , které budou sníženy

Nekvantifikováno

nekvantifikováno

P

ředložit návrhy k zastavení tendence růstu mandatorních výdajů

nekvantifikováno

 

Zdroj: HN z 21.10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU