Požadavky sněmovny nesplní žádná z připravených verzí rozpočtu

03.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


ODS upozorňuje

ODS upozorňuje, že pokud kabinet požadavky poslanců nesplní, nový návrh rozpočtu nezíská politickou podporu.

Několik variant návrhů státního rozpočtu by měl podle informací HN předložit na zítřejším jednání vlády ministr financí Pavel Mertlík. Ty v různé míře akceptují požadavky Poslanecké sněmovny. Bude pak na rozhodnutí celého kabinetu, kterým zásadám dá přednost při sestavování v pořadí již druhého návrhu rozpočtu na rok 2000. Ministerstvo financí našemu

listu potvrdilo, že jde asi o tři varianty rozpočtu, jejich konkrétní podobu však úzkostlivě střeží.

Kabinet musí rozpočet přepracovat podle usnesení Poslanecké sněmovny, která původní návrh rozpočtu v prvním čtení zamítla. Původní verze rozpočtu uvažovala s výdaji ve výši 633,8 miliardy a s příjmy 594 miliard korun.

Poslanci vládě uložili při sestavování nového rozpočtu snížit celkový deficit a nezahrnovat do příjmů prostředky z Fondu národního majetku (FNM). Do výdajů by podle usnesení měla být zahrnuta ztráta Konsolidační banky (KoB), která se dosud do rozpočtů nepromítala. Výdaje by měla vláda rozdělit na ty ze zákona povinné a ostatní, které bude možné snížit.

"Jednotlivé požadavky realistické jsou a dají se do rozpočtu zahrnout," řekl našemu listu náměstek ministra financí pro rozpočet Eduard Janota. V souhrnu je však podle jeho názoru zadání Poslanecké sněmovny nesplnitelné. Ke konkrétní podobě předkládaných variant se nechtěl vyjádřit dříve, než s nimi ministr financí seznámí celou vládu.

První předloženou variantou bude pravděpodobně snížení objemu výdajů i příjmů o pět až šest miliard korun, což odpovídá objemu příjmů z privatizace. Tato částka by v uvedeném případě nebyla do rozpočtu převedena z účtu FNM. Její výši pro náš list specifikoval mlu

včí Ministerstva financí Libor Vacek.

O dalších variantách se dá pouze spekulovat. Ztrátu Konsolidační banky lze podle Vacka do rozpočtu metodicky zahrnout, problém však spočívá v jejím vyčíslení. Hospodaření KoB totiž v budoucnu zatíží pomoc privatizovaným podnikům. Její rozsah není zatím znám. Promítnutí tohoto požadavku sněmovny do rozpočtu se proto nezdá být příliš reálné.

"Usnesení sněmovny, které ukládá přepracovat rozpočet, je dané. Pokud kabinet sestaví rozpočet jinak než podle doporučení poslanců, je pravděpodobné, že jeho návrh politickou podporu nedostane," varoval člen Rozpočtového výboru Libor Ježek, poslanec ODS.

"Myslím, že tentokrát by se měla opozice do vlády "strefovat" v jiných oblastech než právě v rozpočtu. Minulý návrh rozpočtu považuji na hranici možného," řekl Petr Zahradník z Conseq Finance.

Pozn: 1

) příjmy státního rozpočtu (SR), 2) výdaje SR, 3) mandatorní výdaje, 4) ostatní výdaje SR (nemandatorní)

 

Zdroj: HN z 3. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU