Kraje nemají mít právo zvýšit daně

17.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Příjmy nových krajů budou činit přímé i sdílené daně, ale jejich objem zatím nikdo nezná

Příjmy nových krajů budou činit přímé i sdílené daně, ale jejich objem zatím nikdo nezná. "Vše závisí na tom, jaké kompetence kraje dostanou a kolik na to budou potřebovat peněz," řekl v průběhu včerejšího jednání vlády vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík. Přesto by podle ministrů neměly mít obce a kraje možnost zvyšovat některé sazby, například daně z příjmů či z nemovitostí. Kabinet včera mj. schválil několik návrhů zákonů, které se týkají finančního zabezpečení reformy

veřejné správy: o rozpočtových pravidlech hospodaření krajů, o rozpočtovém určení daní a zákona o přechodu některých věcí, práva a závazků z majetku státu do majetku krajů. Do uzávěrky našeho listu ještě nebylo rozhodnuto o návrhu zákona o majetku státu.

D

aňové příjmy rozpočtů krajů budou podle Mertlíka tvořeny podílem na celostátním hrubém příjmu spotřební daně z lihovin, piva a vína a výnosem z daně darovací a dědické. Dále budou tvořeny 10procentním podílem z celostátního hrubého výnosu DPH, z příjmu fyzických osob i právnických osob a z převodu nemovitostí.

Oporou obecních rozpočtů by měla být daň z nemovitostí nacházejících se na území obcí. Tím by mělo být zabezpečeno, aby se obec podílela na daňovém odvodu těch firem, které sice podnikají na jejím území, ale své sídlo mají jinde. Obce by dále měly obdržet 22 procent z celostátního výnosu DPH, příjmu fyzických i právnických osob a celý výnos daně z příjmu právnických osob v případě, že plátcem je příslušná obec. "Obce rovněž získají podíl na 20 procen

tech z příjmu státního fondu dopravy a silniční daně a podílem na 15 procentech příjmu z fondu rozvoje bydlení," dodal Mertlík.

Zdroj: HN z 16. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU