Uplynulému týdnu vládly makroekonomické údaje

07.02.2011 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Ve stínu událostí posledních dní, ke kterým patří především vyhrocená situace na severu Afriky, zanikly důležité zprávy z domácí ekonomiky.

Ze čtvrtečního zasedání sedmičlenné bankovní rady ČNB vyplynulo, že úrokové sazby zůstanou nadále beze změny, ikdyž hlasování bylo velmi těsné (poměr hlasů 4:3). Diskontní sazba, kterou ČNB úročí přebytečnou likviditu komerčních bank úložkami přes noc (tzv. overnighty), zůstala na 0,25 %. Nezměněny zůstaly také repo a lombardní sazba. Vzhledem k inflaci, která se postupně přibližuje vyhlášenému inflačnímu cíli, se však počítá s postupným růstem sazeb od konce roku 2011. Ze zprávy také vyplývá, že tuzemská ekonomika by měla v tomto roce, vlivem fiskální restrikce, výpadkem investic do solární energetiky a také zpomalením zahraničního vývoje, zpomalit tempo svého růstu.

Růst ekonomiky byl přesto upraven mírně nahoru, původní očekávání bylo ve výši 1,2 %, nová prognóza hovoří o 1,6 %. Na dvouletá maxima se dostala koruna vůči společné evropské měně, když se obchodovalo poblíž hranice 24 Kč za 1 EUR. Posilování domácí měny je významným protiinflačním faktorem, který však na druhou stranu brzdí tuzemské exportéry.

Akcie obchodované na burze RM-SYSTÉM si v minulém týdnu připsaly mírné zisky. Nejvíce se dařilo společnosti Orco Property Group, následované ropným gigantem Exxon Mobile. Na nízkou likviditu doplatila kopřivnická Tatra, která se pohybovala v pásmu ± 8 % a nakonec se stala nejméně úspěšným titulem segmentu EasyClick minulého týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU