Ústupky EU umožnily pokrok

03.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Spor mezi USA a rozvojovými zeměmi v otázce minimálních standardů práce se prudce vyostřil a ohrozil šance na úspěch jednání

Spor mezi USA a rozvojovými zeměmi v otázce minimálních standardů práce se prudce vyostřil a ohrozil šance na úspěch jednání.

Po dlouhých měsících obtížných rozhovorů šokoval včera prezident USA Bill Clinton vyjednávače vlastní země na konferenci Světové obchodní organizace v Seattlu prohlášením, že by měly být zavedeny obchodní sankce proti zemím, které nedodržují minimální standardy práce. Diplomaté se nyní obávají, že jejich úsilí bylo marné, neboť tato slova jsou nepřijateln

á pro představitele rozvojových zemí, které odmítaly i snahu USA vytvořit pracovní skupinu, která by se těmito otázkami zabývala. Ty nyní zaujaly ještě neústupnější stanoviska a obviňují Washington, že jeho snaha o lepší pracovní podmínky je pouhým projevem amerického protekcionismu.

Představitelé Evropské unie včera zareagovali prohlášením, že je "nejvyšší čas přestat s pózováním a začít vyjednávat," pokud má konference přinést úspěch.

Přesto včera hlavní vyjednávačka USA Charlene Barshefská prohlásila, že konference do pátku jistě najde způsoby, jak odstranit další překážky volnému pohybu zboží.

Největšího průlomu se podařilo dosáhnout, když Evropská unie učinila klíčový ústupek a přistoupila na požadavek Washingtonu vytvořit pracovní skupinu, která by jednala o otázkách geneticky upravených potravin, jejichž dodávkám se zatím evropské země brání. Mírného pokroku bylo podle Reuters dosaženo i při jednání o tarifech na vznikajícím elektronickém trhu a o amerických antidumpingových zákonech. K pozitivním p

osunům došlo i při řešení sporů o obchodu zemědělskými produkty, ačkoli zatímco USA prosazují odstranění vývozních dotací v tomto sektoru, Brusel a Tokio jsou ochotny hovořit pouze o jejich snížení.

Zdroj: HN z 3. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU