Kuchyně na zahradě 3. díl

04.02.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Pokud toužíme po originální sestavě odpovídající přesně našim potřebám, zvolíme patrně zděný zahradní gril, který se obejde bez komína.

Může to být drobná nižší stavba z cihel doplněná typovým roštem, ohništěm a odkládací plochou. Horní rošt, na kterém se připravuje vlastní jídlo, se vyrábí většinou z nerezového materiálu, který je zdravotně nezávadný a případné na něm ulpělé zbytky potravin je možné snadno odstranit. Spodní deska sloužící jako vlastní ohniště může být z oceli nebo litiny, případně může mít tvar husté mřížky, opatřené pod sebou ještě plechem, na nějž bude propadávat popel. Jde o nejjednodušší, ale nejoblíbenější typ zahradního grilu, který má celou řadu variant. Vlastní těleso krbu může být postaveno z klinkerů nebo vápenopískových cihel, ale i z kamene, betonu, případně doplněného vhodným obkladem - záleží na vkusu a stylu.

Asi nejrozšířenějším výrobkem jsou u nás prefabrikované betonové krby, buď skládané z jednotlivých dílů, nebo dodávané jako hotový produkt. Základem tělesa krbu je vždy beton, ať už plavený barvený, vymývaný nebo prostý. Skládané krby se vyrábějí jako systém mnoha dílů, z nichž lze vytvořit celou řadu sestav - od jednoduchého grilu přes krb s komínem až po menší letní kuchyni.

Kovové zahradní krby jsou sice na našem trhu poměrně dostupné, trpí však působením povětrnostních vlivů a navíc nemají příliš uspokojivý vzhled.

Autor článku

Michal Babor  

Články ze sekce: BYDLENÍ