Sdílená ekonomika pobláznila Evropu, lidé se dělí o věci a služby ve velkém

25.07.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Sociální sítě, výměna kohoutku od souseda i pronájem pokoje. Všechny tyto činnosti patří do takzvané sdílené ekonomiky, která zažívá raketový vzestup. V České republice ji využívá zhruba milion lidí, ve Velké Británii živí pět milionů lidí.

Podle analytika Jiřího Šimary ze společnosti Cyrrus je sdílená ekonomika obrovským fenoménem dnešní doby. „Předpokládám, že se bude její vliv v nadcházejících letech ještě navyšovat spolu s tím, jak ji nové technologie budou zpřístupňovat mezi stále větší počet lidí,“ míní Šimara. Na druhou stranu si ale nemyslí, že bude mít někdy sdílená ekonomika potenciál nahradit současné mechanismy fungování ekonomiky. „Spíše půjde o jakýsi doplněk, nový obor, který ji bude obohacovat,“ dodal.

Podle ekonomů je nyní potřeba stanovit pro sdílenou ekonomiku jasná pravidla. Důležité je právní zázemí pro zaměstnance, ochrana spotřebitele, pravidla zdravotního pojištění i daňový systém.

Růžová kola zaplavila města

Sdílená ekonomika je postavená na sdílení, půjčování i výměně majetku mezi lidmi. Patří tam třeba pronájem nevyužitého pokoje nebo nabídku volného místa v autě. Mezi příklady patří i stále slavnější Uber, který chystá rozšíření z Prahy do Brna. V hlavním městě funguje dva roky a přihlásilo se do něho asi 80 tisíc lidí. Je postavený na mobilní aplikaci, pomocí které si každý může zavolat řidiče, který je v blízkosti. Přičemž řidičem se může stát každý, kdo má auto mladší deseti let, doloží živnostenský list, výpis z rejstříku trestů a dopravních přestupků.

Dopravy se týká také služba pod názvem Rekola. Zájemci si mohou půjčovat růžová kola. Funguje už v šesti městech: Praze, Brně, Pardubicích, Hradci Králové, Olomouci a Českých Budějovicích. Dokonce se začaly půjčovat obecní kola. Takto fungují například v Ůvalně na Bruntálsku. Místní starosta vymyslel, že obec bude půjčovat kola. Když se některé pokazí, tak ho opraví obec nebo někdy z ochotných místních dobrovolníků.

Pomoc se zapojením pračky a tekoucím kohoutkem

Obrovského oblibě se těší i služba Supersoused.cz, která také pracuje na principu sdílené ekonomiky. Pomáhá lidem snadněji najít řemeslníka, ale také domácí hospodyňku. Funguje pět měsíců.

„Sdílená ekonomika nabízí v tomto případě řešení pro všechny, kteří potřebují pomoct v domácnosti s jakoukoli činností a zároveň chtějí ušetřit. Naše interní průzkumy ukazují, že průměrná úspora je u řemeslných prací přibližně 50 procent ve srovnání s tím, kdyby lidé využili služeb specializované firmy,“ říká Lukáš Novák, spoluzakladatel služby SuperSoused.cz.

Dodal, že lidé dávají přednost poskytovatelům služeb, kteří mají pozitivní hodnocení od předchozích zákazníků. Nejčastěji si lidé neumí poradit s instalatérskými pracemi. Třeba s kapajícím kohoutkem, zapojením pračky či netěsnícím topením. Mezi nejčastější úkony patří také montáž nábytku. Je to druhá nejvyhledávanější činnost.

Jistý druh sdílené ekonomiky, které se také říká uberizace, provozují také nadace. Například brněnská Nadace Veronica má tři kamenné obchody, kam mohou lidé darovat věci. Třeba knížky, porcelán i hračky. Nadace věci prodá a peníze pak použije do dobročinného fondu. Podobný obchůdek mají také ve Zlíně, kde prodejem starých věcí dotují handicapované handicapované lidi.

Ve světě je je stále populárnější systém, který řeší zbytečné plýtvání potravy. Pomocí různých programů lidé shromažďují potravu a přerozdělují ji lidem v nouzi. Mezi takové patří například Fareshare, který funguje v Německo, Francii a Velké Británii.

Autor článku

Michaela Malátná


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU