Bytů v Brně je málo, zájem obrovský

29.07.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Poptávka po bytech v Brně se neustále zvyšuje a počet nabídek na trhu nedostačuje. Situace se pozvolna zhoršuje. Upozorňují na to analytikové.

Na aktuální situaci má podle analytika investiční skupiny DRFG Davida Bohuňka vliv rezervace bytů, protože z volných je nyní zarezervována více než třetina. Nejvyšší podíl mají garsoniéry, které přinášejí majitelům v případě pronájmu nejvyšší investiční výnos.


Jak na pronájem bytu
Jak se daní příjmy z pronájmu bytu?

„Zatím to vypadá, že se v krátkodobém horizontu situace nezlepší vzhledem k nízkému počtu vydaných stavebních povolení. V půlce června byl navíc přerušen projekt výstavby 1 900 bytů v Černovicích, který se bude muset díky protestu místních přepracovat,“ přiblížil aktuální situaci Bohuněk.

Že dlouhodobé rezervace mají vliv na data o prodejích bytů upozornil také ředitel společnosti Trikaya Alexej Vesely?. „Klienti u některých developerů podepisují  pouze rezervační smlouvy a pak se desítky až stovky bytů prodají najednou, protože klienti jsou již dlouhou dobu předjednaní. Takových bytů bylo v uplynulém čtvrtletí rekordní množství, celkem 242. Jedná se zejména o byty ve velkých bytových komplexech v městské části Brno Bystrc. Celkem se tak za první půlrok letošního roku prodaly byty za 2,9 miliardy korun, tedy stejně jako za celý loňský rok,“ nastínil Veselý.

Nejpopulárnější jsou byty 2+kk

Nejpopulárnější byty v Brně jsou o velikosti 2+kk. Nejlevněji jsou k sehnání v okrajových částech Brna. Třeba v Bystrci. Vyplývá to z analýzy Trikaya, která v Brně postavila několik bytových komplexů. „Za prvních šest měsíců letošního roku dokončili developeři rekordní prodeje 907 bytů v brněnských novostavbách. Je to téměř jako za celý rok 2015, kdy se v Brně dohromady prodalo 957 nových bytů. Ceny i nadále rostly, meziročně zde nové byty zdražily o 11 procent. Počet těch, které si mohou zákazníci koupit, opět klesl – aktuálně si mohou vybírat jen z 882 bytů,“  říká Veselý.

Česká národní banka navíc od října připravuje razantní krok. Už nebude možné uzavřít hypotéku na 100 procent hodnoty nemovitosti. „Od dubna 2017 se tato hranice posune na 90 procent hodnoty, což by mohlo ovlivnit především investiční kupce, kteří kupují byty za účelem pronájmu a z měsíčního nájmu splácí hypotéku,“ poznamenal Bohuněk. Zároveň dodal, že se neočekává s plošným zdražením hypoték.

Ceny bytů porostou, tvrdí analytici

Naopak podle analytiků a odborníků na realitní trh porostou ceny bytů jako takové. Zatímco v loňském roce zaplatili kupující za byt v průměru 2,83 milionu Kč, letos museli do kapsy sáhnout o něco hlouběji. Konkrétně o 11 procent. Průměrná cena, za kterou lidé v prvních šesti měsících tohoto roku pořizovali nové byty v Brně, se vyšplhala na 3,15 milionu korun. Za každý čtvereční metr nového bytu zájemci zaplatili v průměru 51 tisíc korun, loni to bylo přitom jen 48 tisíc korun.

„Je to zřejmé už několik měsíců. Velký zájem o nové byty způsobeny poklesem cen hypotečních úvěrů vytvořil přetlak poptávky nad nabídkou. Ceny pak výrazně ovlivňují stále složitější procesy přípravy staveb a zejména komplikace spojené s brněnským územním plánováním,“ vysvětluje ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý. „Je také zřejmé, že řada lidí si kupuje díky rekordně nízkým úrokům menší byty jako finanční investici, aniž by je potřebovali sami k bydlení,“ uzavřel Veselý.

Autor článku

Michaela Malátná  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ