O kotlíkové dotace je zájem. Dalších 300 milionů jde do krajů

06.10.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na výměnu starého kotle za nový a ekologický zdroj můžou domácnosti získat až 127 500 korun. O první výzvu kotlíkových dotací byl velký zájem, proto byla částka navýšena o dalších 300 milionů korun – tyto peníze můžou být ale použity jen na zdroje využívající obnovitelnou energii. Například na pořízení tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu.

Kotlíkové dotace, které domácnosti čerpají prostřednictvím krajských úřadů na výměnu zdrojů tepla a takzvaná mikroenergetická opatření, jsou hrazeny z Operačního programu Životní prostředí. Z něj o peníze nejdříve žádají kraje, aby je následně přerozdělily skrze své vlastní výzvy mezi domácnosti.

„První výzvy kotlíkové revoluce má většina krajů úspěšně za sebou. Zájem domácností byl po celé zemi tak obrovský, že původní rozdělovaná třímiliardová částka byla v některých krajích brzy vyčerpána. Jsou i kraje, kde počet žádostí výrazně překročil původně vymezené prostředky pro první vlnu kotlíkových dotací,“ sdělil Richard Brabec, ministr životního prostřed.

Peníze pro nevyřízené žádosti

Na jaře letošního roku proto ministerstvo jednalo o dalším uvolnění peněz na výměnu kotlůp s Evropskou komisí. Letos tak do krajů poslalo dalších 300 milionů korun. „Navýšení alokace se týká všech krajů, jedinou podmínkou je, že tyto prostředky budou použity pouze na zdroje využívající obnovitelné zdroje energie, tedy na tepelná čerpadla nebo kotle na čistou biomasu,“ dodal ministr. V předchozí výzvě domácnosti mohly žádat například i na úsporné kotle na uhlí.

Pokud kraje budou mít dostatek projektů, mohou prostředky obdržet ještě letos. Evropská komise trvala nejdříve na vyčerpání prostředků z první výzvy, vyhodnocení jejích ekologických efektů a teprve poté by bylo možné uvolnění dalších 3 miliard korun hrazených z evropských fondů v další vlně kotlíkových dotací. S ohledem na velký zájem o výměny starých kotlů nakonec od této původní podmínky ustoupila a schválila navýšení původní alokace o 10 procent ještě do konce tohoto roku.

Krajské úřady by peníze měly použít především na uspokojení domácností, které se svou žádostí o dotace na nový kotel uspěly, ale pro velký zájem na ně nezbyly finanční prostředky. Některé kraje ale tzv. zásobníky žádostí nedělaly, proto budou muset vyhlásit novou krajskou výzvu. „Je na uvážení každého kraje, zda v jejich konkrétní situaci možnost navýšení využijí,“ připomněl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Na krajích záleží i to, zda budou muset zájemci muset znovu vyplňovat všechny papírové formuláře, nebo bude stačit elektronická forma.

Další 3 miliardy korun v roce 2017

Už nyní ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí připravují další kolo kotlíkových dotací, v němž budou domácnosti moct znovu získat 3 miliardy korun na výměnu starých neekologických kotlů i na mikroenergetická opatření. Další kolo kotlíkových dotací by mohlo být vyhlášeno už v prvním čtvrtletí příštího roku. Nejdříve je ale nutné vyčerpat a zadministrovat všechny prostředky určené pro první výzvu.

Zatím největší zájem domácnosti projevily o dotace na kombinované kotle určené ke spalování uhlí a biomasy, zájem je i o tepelná čerpadla a kotle na biomasu. Do roku 2020 má ministerstvo na kotlíkové dotace připraveno 9 miliard korun z fondů EU. Za tyto peníze by mělo být vyměněno až 100 tisíc starých kotlů. Celkem je ale v Česku podle odhadů ministerstva až 350 000 starých neekologických kotlů, které nebude možné od září 2022 používat.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ