Podvodům dominují organizované skupiny

14.10.2016 | , Kooperativa
Tiskové zprávy


Za prvních 9 měsíců roku 2016 specialisté Kooperativy odhalili přes 670 pojistných podvodů a uchráněná hodnota přesáhla 170 milionů Kč. V loňském roce to za stejné období bylo 516 případů za více než 140 milionů Kč.

„Z hlediska četnosti odhalených podvodů je nejhorší situace v Ústeckém kraji, kde jsme odhalili přes 260 případů, dále v Olomouckém kraji, kde to bylo 80 podvodů a Praze se 70 odhalenými podvody. Nejvíce pojistných podvodů generovalo životní a úrazové pojištění, celkem přes 420 případů. Většinu z nich má na svědomí organizovaná skupina, která se na podvody v úrazovém pojištění specializovala, a která působila hlavně v Ústeckém a Olomouckém kraji,“ vysvětluje Vojtěch Stavný, vedoucí Bezpečnostního odboru v Kooperativě.

Ale Kooperativa odhalila i několik desítek případů v cestovním pojištění, kde klienti předložili falešné doklady za neprovedené ošetření nebo dokonce operace. „Šlo o případy zejména z Egypta, kde skupina podnikavců „vytvořila“ imaginární zdravotní zařízení, které vydávalo falešná potvrzení o zdravotních potížích našich klientů. Ti se pak snažili získat pojistné plnění. Šetřením jsme zjistili, že žádné takové zařízení v Egyptě neexistuje,“ odhaluje letní zkušenost Vojtěch Stavný.

K nejklidnějším regionům z hlediska pojistných podvodů patří Zlínský, Pardubický a Královehradecký kraj.

Autor článku

Tiskové zprávy

Články ze sekce: Tiskové zprávy