Záložna Creditas dostala od ČNB bankovní licenci

19.10.2016 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Největší tuzemská záložna Creditas obdržela od České národní banky bankovní licenci. Od ledna 2017 se tak český bankovní trh rozšíří o další instituci zaměřenou na retailové i firemní zákazníky. ČTK to dnes sdělil předseda představenstva Creditasu Vladimír Hořejší. Udělení licence následně ČTK potvrdil mluvčí ČNB Marek Zeman s tím, že je "před nimi ještě dlouhý proces přeměny."

Kampelička patří do investiční skupiny Unicapital miliardáře Pavla Hubáčka, která nedávno koupila i podíl v polostátní ČD-Telematice, napsal server lidovky.cz. Řízení trvalo přibližně rok, Hubáčkova skupina požádala o licenci na podzim, svůj záměr zveřejnila už loni v létě, dodal server.

"Udělení licence vnímáme jako potvrzení našeho obezřetného hospodaření a potvrzení správnosti našeho přístupu. V posledním období jsme se zaměřili především na posilování kapitálu a kvalitu úvěrového portfolia," uvedl dnes Hořejší pro ČTK.

Olomoucký investor Hubáček získal většinový podíl v záložně Creditas v loňském roce odkoupením podílů za částku v řádu stovek miliónů korun. Investici financoval z vlastních zdrojů. Tato aktiva získal především díky prodeji nebankovní úvěrové společnosti Smart Capital v roce 2010. Hubáček je majitelem investiční skupiny Unicapital, která působí prostřednictvím čtyř dceřiných společností v energetice, zemědělství, developmentu a na finančních a kapitálových trzích.

Přerod Creditasu v banku není podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla překvapením. Očekává, že všechna velká spořitelní družstva uvažují stejným směrem a některá jsou již velice blízko bankovním licencím. "Konkurence na trhu retailových bank je však obrovská a je velice pravděpodobné, že se pak trh bude postupně konsolidovat, nové banky spojovat či zanikat. Před pár týdny například Zuno Bank skončila a jedním z důvodů byla její neschopnost získat novou klientelu," upozornil.

"Bankovní trh se v poslední době rozhýbal. Jedni z trhu odcházejí nebo jsou odejiti jako Citibank, Zuno, ERB bank, jiní zase přicházejí," řekl ČTK šéfredaktor serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher. Do jisté míry může podle něj příchod Creditasu oživit trh. "Troufám si ale tvrdit, že úspěch a dynamika rozvoje a růstu, kterou jsme viděli u Fio banky, jež byla původně také záložna, je neopakovatelná," poznamenal.

Záložna Creditas vznikla v roce 1996 v Třebíči. Po změně jména a přemístění centrály do Olomouce v roce 2010 se stala jednou z nejrychleji rostoucích záložen v ČR. Nyní má 19.500 členů, 14 poboček a bilanční sumu převyšující deset miliard korun.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ