Průmysl brzdí nedostatek pracovníků. Přesto vývoz přesáhne rekordní čtyři biliony Kč

03.11.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst o zhruba tři procenta a přesáhnout čtyři biliony korun po loňských 3,89 bilionu. Rekordní export zaznamenají české firmy i přes výrazný nedostatek pracovníků.

Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst o zhruba tři procenta a přesáhnout čtyři biliony korun po loňských 3,89 bilionu. Byl by to nový rekord ve vývozu zboží z ČR. Bilance zahraničního obchodu by měla být opět kladná a dosáhnout plusu přes 170 miliard korun po 149 miliardách loni. Na dnešním Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to ČTK řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Že by letos český export mohl dosáhnout nového rekordu přes čtyři biliony korun, odhadoval Daněk už v dubnu.

Dosud nejvyššího objemu exportu čeští výrobci podle Daňka dosáhnou přesto, že se nyní potýkají v výrazným nedostatkem pracovníků. Podle odhadu Asociace exportérů firmám v současné době chybí kolem 160.000 pracovníků, přičemž přes 90 procent pozic připadá na místa ve výrobních podnicích.

"Nedostatek pracovních sil považujeme za závažný problém, který brzdí náš průmysl," řekl předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Jako příklad regionu, kde firmy nemohou vůbec nalézt zaměstnance, Daněk uvedl Rychnovsko, kde pracovní sílu "vysává" rostoucí závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách. "Větší firmy tam kanibalizují menší a přebírají jim zaměstnance," uvedl Daněk.

Za významné pozitivum pro růst exportu a výroby exportéři považují režim intervencí České národní banky proti posilování koruny vůči euru. ČNB intervencemi udržuje od listopadu 2013 kurz nad 27 korunami za euro. Pokud by ČNB neintervenovala a kurz by se stále držel na tehdejších 25,7 koruny za euro, přišli by čeští exportéři podle Daňka do letošního srpna o 608 miliard korun.

Intervence na oslabování koruny podle Asociace exportérů umožnily exportním firmám masivní investice i růst mezd zaměstnanců. Za období intervence podle Daňka klesl počet nezaměstnaných o 177.000, z toho na vliv intervencí podle něj připadlo nejméně 27.000. Kromě slabé koruny českým exportérům letos také pomáhá zejména oživení trhu v Německu.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU