O půjčky na bydlení pro mladé je malý zájem, vyčerpána je desetina

25.11.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


O půjčky na bydlení pro mladé rodiny je velmi malý zájem. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), který podporu vyplácí, zatím uzavřel 16 smluv za 9,1 milionu korun, další čtyři žádosti za 2,4 milionu korun jsou ve fázi zpracování. Ve fondu je na tyto účely vyčleněno 100 milionů korun.

"Zájem o program je opravdu velmi nízký. Pro srovnání, v programu, který byl vypsán v letech 2004 až 2011, bylo uzavřeno 24 tisíc smluv. Domníváme se, že nižší počet přijatých žádostí je ovlivněn skladbou žadatelů o úvěr a aktuální situací v bankovním sektoru," uvedla Veronika Vároši, mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), pod které SFRB spadá.

TIP: Srovnání hypoték ONLINE.

Program byl spuštěn v polovině dubna, v průměru tak přišly zhruba dvě žádosti měsíčně. O půjčky je možno stále žádat, MMR situaci vyhodnotí po roce fungování programu a zbylé peníze případně vloží do jiných programů. "Prostředky bychom použili tam, kde jsou bílá místa. Například na podporu seniorů nebo opravy místních komunikací," doplnila Vároši.

Návrh MMR na podporu bydlení pro mladé rodiny schválila vláda letos v březnu. Podpora se týká lidí do 36 let, kteří pečují o dítě do šesti let. Půjčky od 50.000 do 600.000 korun vyplácí SFRB. Výše úvěru na stavbu nebo koupi bytu či rodinného domu je 600.000 korun, nejvýše však polovina skutečných nákladů na stavbu.

Úroková sazba se váže na základní referenční sazbu EU vztahující se k veřejné podpoře, která se v březnu pohybovala na úrovni 0,46 procenta. Minimálně se k ní přičítal jeden procentní bod, maximálně dva body. Maximální dobu splácení 15 let je MMR ochotno v nevyhnutelných případech prodloužit na 21 let. Úvěr může žadatel kdykoliv předčasně splatit bez sankcí.

Odborníci, které ČTK oslovila, už v době schválení půjčky upozorňovali na to, že se mine účinkem. "Rodiny s dětmi mají dnes již dostatečnou nabídku komerčních úvěrů, ať už hypoték nebo úvěrů ze stavebního spoření, a to za sazby srovnatelné s návrhem vlády," uvedl ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Například průměrná úroková sazba hypoték v říjnu klesla na 1,80 procenta.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ