Ceny plynu 2017: Dodavatelé slibují zlevnění. Ušetříte?

13.12.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Po elektřině zlevňuje i plyn. Alespoň některým domácnostem. Záleží na produktu, který si u svého dodavatele sjednají. Nižší cenu u velkých společností dostanou, pokud se upíšou k odběru na dva nebo na tři roky.

Krátce poté, co Energetický regulační úřad vyhlásil regulované ceny zemního plynu, které tvoří asi 22 procent z celkové dodávky, začaly se s novými ceníky trousit i dodavatelé. Podle vývoje cen plynu na energetických burzách můžeme od nového roku očekávat snížení obchodní složky o 5 až 10 procent. Záležet bude na cenové politice dodavatele, nákupní strategii i produktu. Energetické firmy totiž poslední dobou zlevňují hlavně těm, kteří podepíšou smlouvy se závazkem.

Distribuce zemního plynu zdražuje

Velké úspory domácnosti ale očekávat nemohou. Ačkoli obchodní složka zemního plynu zlevňovala a klesnou i regulované části cen za přepravu, pro změnu zdraží distribuce. „Na výši ceny za distribuci se negativně projevily zejména nadprůměrně teplé zimy v minulých letech a obecný trend snižování spotřeby plynu,“ říká Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu.

Obchodní složka zemního plynu, jejíž cenu určuje trh, tvoří asi čtyři pětiny celkové ceny. Domácnosti i firmy ji mohou ovlivnit změnou dodavatele. Regulované ceny zemního plynu, například poplatek za distribuci, stanovuje Energetický regulační úřad. Průměrná výše ceny služby přepravy plynu v roce 2017 klesne o cca 15,5 procent na 15,83 korun za megawatthodinu. Tato položka je integrována do ceny distribuce a tvoří přibližně jen 1 až 2 procenta z celkové ceny za služby dodávky plynu. Cena služby distribuční soustavy zahrnující službu přepravy plynu českým zákazníkům nicméně v průměru narůstá na 205,30 korun za megawatthodinu.

Levnější zemní plyn. Ale o kolik?

Větší část ceny zemního plynu (zhruba 78 procent) tvoří obchodní složka. Domácnosti i firmy tak mohou poměrně velkou část nákladů na plyn ovlivnit změnou dodavatele. Platí přitom, že menší společnosti se cenově vymezují vůči energetickým gigantům, jako je například společnost innogy (dříve RWE). A ta už koncem listopadu oznámila, že zlevňuje. Lze proto očekávat, že i drobní dodavatelé své ceny zemního plynu sníží, aby byli konkurenceschopní.

Podle prvních odhadů by společnost innogy mohla zemní plyn zlevnit o 4 procenta. Nové ceny začnou platit od února 2017. „Už potřetí během krátké doby snižujeme ceny plynu pro domácnosti. Naši zákazníci budou těžit z naší úspěšné nákupní strategie ještě v průběhu letošní topné sezóny. Podle předběžných kalkulací cena klesne o 4 procenta. Finální ceny představíme nejpozději na přelomu roku, tak aby mohly od února 2017 začít platit,“ uvádí obchodní ředitel innogy Tomáš Varcop.

Zákazníci, kteří preferují cenovou jistotu, mají možnost využít speciální nabídky produktu Optimal, který se pojí se smlouvou na dobu určitou. „Ten přináší každoroční pokles ceny o 2 procenta, a navíc zákazníci využívající zemní plyn k vytápění rodinného domu získají každoroční bonus ve výši 1 000 korun, který jim bude odečten přímo z faktury,“ dodává Tomáš Varcop.

Zlevnění zemního plynu oznámila i společnost E.ON, která slibuje úsporu až o 19 procent v případě elektřiny a zemního plynu, a to v rámci nového produktu Variant Advent. Nový produkt je připravený pro stávající zákazníky a pojí se s ním smlouva na dobu určitou na dva roky. „Jde o výrazné snížení ceny za elektřinu i plyn, kterým reagujeme na tržní vývoj. Přechod na nový produkt je pro zákazníka jednoduchý. Není spojen s žádnou administrativní zátěží a vyřídíme jej v řádu dnů," říká Vladimír Vácha, tiskový mluvčí E.ON.

Domácnost, která odebírá zemí plyn, spotřebuje kolem 20 MWh ročně a dosud využívala produkt Standard, zaplatí podle výpočtů E.ON místo 30 501 korun 26 881 korun. „S Variant Advent tak v případě plynu ročně ušetří dalších 3 620 korun,“ dodává Vladimír Vácha.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ