Jak na vrácení a výměnu nevhodných vánočních dárků? Rozhoduje prodejce

15.12.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nákupy vánočních dárků momentálně zaměstnávají většinu Čechů. Ne vždy ale najdeme pod stromečkem přesně to, co jsme očekávali. Zatímco reklamace vadných dárků by neměla být ani po Vánocích problém, při výměně nebo vrácení nechtěných dárků můžete narazit. Prodejci totiž nemají povinnost vrácení zboží umožnit. Jak při výměně, vracení nebo reklamaci zboží postupovat?

O možnostech vracení zboží se včas informujte

Obchody se po svátcích pravidelně plní zákazníky, kteří chtějí své vánoční dárky vrátit nebo vyměnit za jiné. To, že vám prodejce musí automaticky vyjít vstříc, však rozhodně není pravidlem. Provozovatelé kamenných obchodů totiž nejsou ze zákona povinni nechtěné zboží vyměnit nebo vám za něj vrátit peníze. Špatná velikost, nevhodná barva nebo fakt, že jste stejný dárek dostali dvakrát, vás tak ještě neopravňuje požadovat vrácení peněz.


Čtěte také:
3 jednoduché triky, jak získat víc a utratit méně. Umíte je využít?
Češi si dělají z e-shopů půjčovny, umožnil to občanský zákoník
Mall.cz poprvé v ČR doručil zásilku letecky dronem
Obchodníci: Omezení prodeje o svátcích povede k propouštění

Velká část obchodníků se však snaží zákazníkům vyhovět a možnost výměny či vrácení zboží nabízí. Podmínky si ale každý může určit sám. Někteří prodejci tak mohou vyžadovat vrácení dárku v původním obalu, někteří zase umožňují pouze možnost výměny za jiné zboží. Individuální může být i doba, po kterou je možné zakoupený produkt vrátit. Standardně začíná na 14 dnech, výjimkou však není ani více než měsíční lhůta pro výměnu zboží. Při nákupu dárků v kamenném obchodě tak odborníci vždy doporučují zeptat se včas na možnosti případné výměny. „Prodejce v kamenném obchodě není povinen zákazníkovi výměnu či možnost vrácení zboží umožnit, pokud to však slíbí, je tímto slibem zavázán. Slib možnosti výměny i konkrétní podmínky by při tom měly být vždy uvedeny písemně, například na webových stránkách prodejce nebo v letáku,“ upozorňuje Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe, jež seniorům radí v oblasti financí, a dodává, že právě senioři jsou jednou z rizikových skupin, která se může při reklamaci zboží nechat oklamat nebo odbýt.

TIP: Srovnáni kreditnich karet online

Dárky koupené přes internet můžete vrátit bez udání důvodu

V případě nákupu přes internet pak platí jiná pravidla. Každý zákazník má ze zákona právo zboží do 14 dnů vrátit bez udání důvodu. „V tomto případě tak stačí prodejce informovat, že od smlouvy odstupujete a zboží mu zaslat zpět,“ říká Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe. „Náklady na poštovné však ve většině případů platí sám zákazník,“ dodává Kunc. Lhůta pro vrácení zboží přitom začíná běžet ode dne vyzvednutí zboží, nikoliv od data, kdy bylo zboží odesláno. V případě, že byl dárek, který nechcete, zakoupen na poslední chvíli, byste tak neměli mít s vrácením zboží ani po Štědrém dni problém, u dříve pořízených dárků však můžete narazit. I tady ale prodejci často v období Vánoc vycházejí zákazníkům vstříc.

Ať už chcete vrátit zboží do kamenného, nebo internetového obchodu, potřebovat budete originální účtenku. Vrácené zboží musí být vždy v nezměněném stavu a bez poškození. Většina prodejců pak také požaduje výměnu zboží v originálním obalu. Myslet musíte i na to, že zboží je ve většině případů možné vrátit pouze v prodejně, ve které bylo zakoupeno. Některé druhy zboží, mezi něž patří zejména spodní prádlo, holicí strojky nebo telefonní kupony pak většinou vyměnit či vrátit nelze.

Reklamovat můžete i po roce

Reklamace se poté od vrácení či koupení zboží výrazně liší. V tomto případě totiž reklamujete zboží, které je nefunkční nebo vadné, ale chcete si ho nechat. Zboží můžete ve většině případů reklamovat do 24 měsíců od zakoupení, a to bez ohledu na to, zda pochází z internetového, nebo kamenného obchodu. Nezbytné je sepsání reklamačního protokolu, kde uvedete důvod vaší nespokojenosti. Na vyřízení reklamace má poté obchodník ze zákona 30 dní. V případě, že ji ve stanoveném termínu nevyřeší, má pak zákazník právo požadovat okamžitou výplatu peněz nebo výměnu zboží za nové. I zde však můžete narazit na komplikace. „Právo na reklamaci zboží má vždy pouze ten, kdo ho koupil. V případě výměny vánočního dárku to tak může být problém. Od dárce si tak vždy vyžádejte všechny doklady k výrobku. Právo reklamovat může v případě nutnosti dárce obdarovanému také písemně podstoupit,“ říká Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe a dodává, že ve většině případů však prodejci přijmou reklamaci od každého, kdo má platné dokumenty.


Zdroj: Senior Safe

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU