Jaké novinky letos čekají řidiče v Evropě?

09.01.2017 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V Rakousku hrozí odstavení vozidla za porušení rychlosti. Ve Francii platí omezení neekologických vozidel i vozidla registrovaná v jiném státě. V průběhu roku se na čerpacích stanicích objeví jednotné značení pohonných hmot v celé EU. Jaké další změny čekají na motoristy?

Jednotné značení paliv napříč Evropou

Řidiče letos v celé Evropské unii čeká změna ve značení paliv. K tradičním národním označením přibudou postupně během letošního roku nálepky, které budou jednotně označovat druh paliva a podíl biosložky. „Budeme mít tři typy označení, řekněme dodatkové informace ke stávajícím názvům jako je natural 95. Konkrétně k tomuto názvu se na stojanech přiřadí nálepka s označením E5,“ uvedl mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Igor Sirota. E v kroužku bude označovat benzín, B ve čtverci pak bude značit motorovou naftu a kosočtverec s nápisem CNG nebo LPG bude označovat tato alternativní paliva. Číslice u benzínu pak označuje podíl biosložky v palivu v procentech. Natural 95 tak bude značen jako E5 a nafta B7. Na trh ale budou přicházet další typy paliv s vyšším podílem biosložky, takže se bude objevovat E10, E85, B10, B30 i B100.

„Logika grafického značení je pro motoristy jednoduchá a proto očekávám, že bude veřejností přijata bez problémů,“ podotýká Václav Loula, šéf stálé komise pro paliva České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Značení se objeví jak u výdejních stojanů čerpacích stanic, tak i u nádrží nových automobilů. „Pokud tedy budete mít od výrobce vozu pod víčkem nádrže napsáno například B30, budete vědět, že napříč Evropou si můžete do vozu bez ohledu na marketingový název paliva natankovat jakoukoliv naftu označenou B30 nebo B s nižším číslem,“ upozorňuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám poskytuje tankovací karty euroShell a EuroOil. Motoristé se ovšem nemusejí obávat, že by zmizely stávající názvy paliv. Norma totiž nezakazuje jakékoliv další označení. „Normové označení je samozřejmě závazné, ale prodejcům paliv není bráněno používat jakékoliv další komerční názvy. Některé z původních návrhů normového značení, například závazné barvy pro různé typy paliv, byly naštěstí brzy odmítnuty,“ uvádí Ivan Indráček, předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR.

Pozor na zatmavená skla

V rámci změn legislativy v jednotlivých státech čekají největší změny řidiče ve Francii. Od prvního ledna hrozí šoférům pokuta 135 eur za jízdu se zatmavenými skly. Na rozdíl od Česka nezáleží na míře zatmavení, o pokutě rozhoduje policista na základě toho, zda vidí posádku v autě, nebo zdali má možnost vidět skrz vozidlo.

Zákaz vjezdu neekologických vozidel platí už od loňského roku, od dubna se ale začne vztahovat i na vozidla registrovaná mimo Francii. Za jízdu do centra města bez ekologické plakety hrozí pokuta 68 eur. Šanci na získání ekologické plakety nebudou mít vozidla vyrobená před rokem 1997 a motocykly před rokem 2000.

Chytré kamery odhalují přestupky v Rakousku

Se zpřísněním pravidel musí řidiči počítat i v sousedním Rakousku, kde kromě hrozby odstavení vozidla za porušení rychlosti musí nově dávat řidiči pozor například na telefonování za jízdy, neužívání bezpečnostních pásů nebo přilby při jízdě na motocyklech. Za všechny tyto přestupky může řidiče nově pokutovat policie jen na základě fotografie z kamerového systému, který doposud sloužil jen pro kontrolu dodržování rychlosti. „Chytré kamery navíc umí tyto přestupky odhalit a zdokumentovat i v případě, že vozidlo rychlost neporušilo,“ doplnil druhý mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Další změnou u jižních sousedů je pak podle ÚAMK zákaz parkování na místech určených k dobíjení elektromobilů. Na těchto místech označených symbolem elektrické zástrčky smějí parkovat pouze elektromobily nabíjené ze sítě. Ostatní automobily na klasická fosilní paliva i hybridní automobily, které se nedobíjejí z elektrické sítě, mají na těchto místech parkování zakázáno.

Kouření v autě s dětmi

Rozšířil se rovněž počet zemí, které zakazují ve vozidle kouřit osobám převážejícím děti. Od 5. prosince loňského roku se ke těmto zemím (Anglie, Wales a Itálie) připojilo i Skotsko. Zákaz kouření se týká vozidel, ve kterých je převážena osoba mladší 18 let. Při porušení tohoto nařízení hrozí pokuta 100 liber (téměř 3200 korun).

Přilba na elektrokole

Zajímavou změnou pravidel je pak zavedení povinnosti jízdy s helmou pro cyklisty jedoucí na elektrokolech, které mohou dosáhnout rychlosti 25 kilometrů v hodině. Povinná helma je nově i pro děti do 12 let při jízdě na jízdním kole ve Francii.


Zdroj: ČTK, Lesensky.cz

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ