Vyúčtování elektřiny nebo plynu: Jak si pohlídat spotřebu a podat reklamaci?

24.01.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jednou za rok najdete ve své schránce vyúčtování spotřeby elektřiny nebo zemního plynu. Dodavatel vám na několika listech papíru spočítá, kolik energie jste spotřebovali a zda vaši spotřebu pokryly zaplacené zálohy. I mistr tesař se ale někdy utne, především pokud odečet měřidla proběhl odhadem. Jak se bránit, pokud vám dodavatel naúčtoval moc velkou spotřebu? A jak se vyhnout problémům při vyúčtování spotřeby?

Předně, odečet elektroměru nebo plynoměru provádí distributor, nikoli dodavatel, tedy společnost, která vám vyúčtování zasílá a od níž nakupujete elektřinu nebo zemní plyn. To může být samo o sobě matoucí. Měřidla jsou ve vlastnictví distribučních společností a při osobním odečtu jste povinni je zpřístupnit. Společnost vás také může požádat, abyste odečet provedli sami a údaje pro roční vyúčtování jí zaslali, například e-mailem.

Vyúčtování elektřiny a zemního plynu probíhá jednou ročně, pokud nemáte dohodnutou jinou periodicitu. „Kromě tohoto řádného vyúčtování můžete požádat také o mimořádné vyúčtování, které však bývá zpoplatněno,“ připomíná Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Vyúčtování dostanete také ve chvíli, kdy měníte dodavatele, v tomto případě jde o tzv. závěrečné vyúčtování, a to bývá počítáno zpravidla na základě odhadu vaší spotřeby.


Čtěte také:
Ceny plynu 2017: Dodavatelé slibují zlevnění. Ušetříte?
Zlevní v roce 2017 elektřina? Záleží na obnovitelných zdrojích
Zjednodušená faktura za elektřinu. Už se vyznáte ve svém vyúčtování?

Při odečtech pozor na podvodníky

Jsou to právě odečty a kontroly měřidel, jimiž někdy argumentují podomní prodejci energií. V takovém případě je třeba mít se na pozoru. Především, o odečtu jste vždy informovaní dopředu. Pracovníci distributora by se vám měli prokázat příslušnými průkazy a jejich totožnost můžete ověřit na lince distributora. Pracovníci distribuce si při odečtu zapíšou stav a číslo měřidla, stejně jako jeho typ a jméno zákazníka, současně prohlédnout stav plomby.

„I spotřebitel má své povinnosti. V případě, že neposkytne součinnost k provedení odečtu nebo ve stanovené lhůtě neprovede samoodečet, určí se spotřeba odhadem,“ dodává Lukáš Zelený. Distributor je oprávněn spotřebu odhadem provést na základě zákona a zákonem stanoveným způsobem, což znamená, že se vychází z předpokládané spotřeby (zohledňuje se například historická spotřeba na daném odběrném místě). Pokud spotřeba nesedí, může odběratel takto provedené vyúčtování reklamovat.

Účtuje vám dodavatel moc? Reklamujte!

Pro případ reklamace se vždy hodí mít při ruce fotografii měřidla se skutečným stavem spotřeby. Pokud si pořídíte snímek elektroměru nebo plynoměru právě v době odečtu a pro jistotu si spotřebu i zapíšete, můžete tyto údaje použít při případném podávání reklamace. Konkrétní postup pro podání reklamace najdete v obchodních podmínkách, které se vážou k vaší smlouvě o dodávce energií. Někteří dodavatelé zasílají společně s fakturou i reklamační formulář, který stačí vyplnit.

Buď na něm, nebo ve zmiňovaných obchodních podmínkách, je uvedeno, do kdy můžete vyúčtování reklamovat. Většinou můžete reklamaci poslat do 30 nebo 90 dnů od obdržení vyúčtování. Reklamaci byste měli zasílat vždy písemně, a to nejlépe doporučeně nebo s dodejkou. V obchodních podmínkách najdete zároveň stanovenou lhůtu, do kdy se vám musí dodavatel k reklamaci vyjádřit. Telefonické nahlášení reklamace není zpravidla dostačující.

Hlídejte si elektroměr

Ač je elektroměr nebo plynoměr majetkem distributora, měli byste ho čas od času zkontrolovat, především pokud je mimo váš byt nebo dům a je volně přístupný. Vyhnete se tak riziku jeho poškození (například poničení plomby) a z toho plynoucího černého odběru. „Při zjištěném poškození nebo zásahu do elektroměru či plynoměru totiž může dodavatel stanovit spotřebu dle technicky možného odběru v odběrném místě. V konečném výsledku tak může spotřebitel zaplatit i jedenáctinásobek skutečné spotřeby,“ uzavírá Lukáš Zelený.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ