Zaměstnanci kvůli zákoníku mohou přijít o práci z domova

01.03.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kvůli novele zákoníku práce, kterou dnes bude projednávat Sněmovna, hrozí podle zástupců podnikatelů zánik dohod o pracovní činnosti. Zaměstnanci tak mohou přijít o benefit v podobě práce z domova. Problémem je také povinné zavedení pátého týdne dovolené i v soukromém sektoru, uvedli dnes zástupci Hospodářské komory ČR na tiskové konferenci. Za týden dovolené navíc podnikatelé, kteří jej sami dobrovolně dosud neposkytují, zaplatí 28 miliard korun ročně, odhaduje komora.

"Novela zákoníku práce nejenže nepřináší slibovanou flexibilitu pracovněprávních vztahů, naopak dojde k jejímu snížení. Příkladem jsou dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, kde se zavádí nové evidenční povinnosti a zpřísňují se pravidla odměňování, která atraktivitu těchto dohod v praxi významně omezí," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ) nyní umožňuje zaměstnavatelům zejména v sezonních oborech, jako jsou například cestovní ruch a pohostinství, stanovit pracovní dobu zaměstnance tak, aby nepřesáhla 20 hodin týdně v období 52 týdnů. Nově má být toto období zkráceno na polovinu, tedy 26 týdnů. "Tím by DPČ pro mnohé zaměstnavatele zcela ztratila svůj význam," uvedl Dlouhý.

Zánik hrozí podle komory i práci z domova (home office). Důvodem je administrativa spojená s náhradou podílu nákladů zaměstnance, zajištění bezpečnosti práce či nově povinnost zaměstnavatele poskytnout zaměstnanci právo setkávat se s ostatními zaměstnanci na pracovišti.

Vládní novela dále mimo jiné ruší jednostranné převedení zaměstnance na jinou práci, zavádí nová pravidla počítání délky dovolené na základě týdenní pracovní doby a zaručuje dobu odpočinku při pracích mimo pracovní poměr. Má taky více chránit matky po návratu z rodičovské dovolené.

Novela rovněž zakotvuje vrcholové řídící pracovníky jako zvláštní kategorii vedoucích zaměstnanců, při hromadném propouštění ukládá zaměstnavatelům zpracovat sociální plán a obsahuje úpravy způsobu rozvržení pracovní doby, posuzování práce přesčas a vzniku překážek v práci.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU