Jste nemocní a máte padáka? (3)

16.03.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Ve třetím pokračování o nelehké situaci, kdy jste nemocní a dostali jste vyhazov, se zaměříme na několik dobrých rad a taky vás budeme odrazovat od toho, abyste na marodce svévolně opouštěli domov. Nemusí se to totiž vyplatit.

Od chvíle, kdy se změnil systém pro vyplácení nemocenské, vznikl nový obor podnikání. Zaměstnavatelům přicházejí nabídky od firem, specializujících se na kontrolu nemocných pro jiné společnosti. Podle průzkumů už fungují desítky takových agentur. Na novou službu se zaměřují zejména někteří soukromí detektivové, bezpečnostní agentury, personální agentury či studenti vyšších ročníků právnických fakult. V mnoha případech došlo pouze k založení dceřiné společnosti nebo rozšíření působnosti stávajících firem, vznikají ale i zcela nové subjekty.


Další články ze série:
Jste nemocní a máte padáka? (1)
Jste nemocní a máte padáka? (2)

Rychlejší a efektivnější

Novela zákona přenesla proplácení čtvrtého až čtrnáctého dne nemoci na zaměstnavatele. Stát ji proplácí až od patnáctého dne. Firmám však novou povinnost kompenzoval jednak snížením odvodů na nemocenské pojištění, jednak rozšířením jejich pravomocí. Vedle správy sociálního zabezpečení mohou dodržování léčebného režimu nově kontrolovat sami zaměstnavatelé. Anebo si k tomu mohou najmout firmu. Právě specializované agentury v propagačních materiálech uvádějí, že jsou rychlejší a při odhalování simulantů efektivnější, než když zaměstnavatel spoléhá na bezplatnou kontrolu prováděnou státními úředníky.

Do sta zaměstnanců

Nabídek agentur využívají převážně menší firmy s deseti až sto zaměstnanci. Pro desítky firem už pracuje také společnost, nabízející službu na atraktivní doméně kontroly-nemocnych.cz.

Klienti si můžou vybrat v zásadě ze dvou způsobů účtování. „U malých firem probíhají kontroly spíše jednorázově a účtujeme je podle jednotlivých úkonů. U středních a velkých firem je výhodnější uzavřít smlouvu s paušálním poplatkem. Ten se počítá individuálně podle počtu zaměstnanců, poboček a podobně," říká ředitel společnosti, která se na kontroly nemocných také specializuje.


Čtěte také:

FAQ

Prodloužení pracovního poměru

Pro prodloužení pracovního poměru o dobu pracovní neschopnosti je důležitá skutečnost, proč pracovní poměr zaniká. „Pokud dal zaměstnavatel zaměstnanci výpověď, tak by se pracovní poměr prodloužil jak o dobu pracovní neschopnosti, tak o tu část výpovědní doby, která nebyla vyčerpána, jelikož zaměstnanec nastoupil do pracovní neschopnosti. K prodloužení nedojde, jestliže se zaměstnanec prodloužení písemně vzdá. V ostatních případech skončení pracovního poměru, tedy pokud dal výpověď zaměstnanec, nebo podepsal pracovní poměr na dobu určitou a podobně, se nic neprodlužuje," říká právník Jan Malihorský.

Co je podpůrčí doba?

Doba, po kterou má být podle zákona o nemocenském pojištění vyplácena dávka (např. nemocenská). Podpůrčí doba nemocenského pojištění je 380 kalendářních dnů.

Co je ochranná lhůta?

Ochranná lhůta slouží k tomu, aby člověku vznikl nárok na nemocenské dávky i po skončení zaměstnání, tj. po skončení účasti na nemocenském pojištění. Od 1. ledna 2008 činí délka ochranné lhůty sedm kalendářních dnů. Pouze pokud byl zaměstnanec před ukončením pracovního poměru zaměstnán po dobu kratší než sedm kalendářních dnů, činí jeho ochranná lhůta jen tolik dnů, kolik dnů byl naposled zaměstnán.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY