Do vývoje investuje Česká zbrojovka 100 milionů ročně

03.04.2017 | , ČZUB
Tiskové zprávy


„ať už vyrábíte cokoli, je USA skutečně prubířským kamenem toho, jak jste kvalitní,“ říká v rozhovoru pro finance.cz generální ředitel České zbrojovky Uherský Brod (ČZUB) Lubomír Kovařík.

V roce 2015 rostly celosvětově výdaje na zbrojení. Zaznamenali jste tento trend v rámci Vašeho hospodaření i v minulém roce?

Hospodářské výsledky za rok 2016 budeme mít auditované až v polovině letošního roku, ale v minulém roce jsme vyrobili zhruba čtvrt milionu kusů zbraní. To je více než v roce 2015. Zhruba 15 % pak tvoří zbraně sportovní. Významnou většinu naší produkce exportujeme do zahraničí, obchodujeme se 100 zeměmi celého světa. Mezi největší odběratele patří USA, Slovensko, Thajsko, Francie, Kanada, Německo, Nizozemí, Polsko a letos opět věříme v další růst tržeb v USA, ale i v ČR, na Slovensku, ale i v dalších tradičních zemích.

Jak se vyvíjí export do USA?

Troufám si říci, že velmi dobře. A nemusím jistě zdůrazňovat, že ať už vyrábíte cokoli, je USA skutečně prubířským kamenem toho, jak jste kvalitní. Navíc co se týče zbraní, je tento trh všeobecně považován za nejkonkurenčnější na světě. Loňské tržby do USA byly významně vyšší oproti roku předchozímu. Američany nejvíce zaujaly civilní verze našich zbraní pro ozbrojené složky, jako např. CZ Scorpion S1, pistole s kovovým rámem SP 01, ale také naše moderní plastové pistole P-07, P-09. Drtivá většina zbraní, které do USA vyvážíme, je určena pro civilní trh, pro lovce, myslivce, hobby a pro osobní ochranu. Letos rozjíždíme dva projekty, které by měly vést k tomu, že budeme schopni nabídnout naše zbraně federálním ozbrojeným složkám. Je tam ale podmínka, že fabrika musí minimálně 51 procent dané zbraně vyrábět na americkém území. Proto s našimi experty připravujeme projekt, kdy by se naše pistole, útočné pušky a samopaly vyráběly pod naší hlavičkou v USA.

Jaké byly nejvýznamnější kontrakty uzavřené v roce 2016?

Na první místo řadíme pokračování v přezbrojování Armády ČR, kam jsme v listopadu dodali první dávku nové útočné pušky CZ Bren 2, Slovensko, Latinská Amerika…

rozhovor

Můžete být trochu konkrétnější?

Pokračujeme v přezbrojování ozbrojených složek Slovenska, některých afrických a středoamerických států, vloni jsme dodávali zbraně třeba do Rwandy. To jsou tisíce zbraní. Co se týká policejních složek, usilujeme o přezbrojení části mexické policie a chystá se rozsáhlé přezbrojení složek egyptského ministerstva vnitra, které používají naše pistole. Co mne těší, že americká Utah Highway Patrol, tedy typická dálniční policie, používá naše samopaly Škorpion. Mým cílem je proniknout do ozbrojených složek USA a výrazněji posílit pozice v Latinské Americe, v Africe i v Asii.

Zároveň jste jednali o tom, že by se vaše pistole vyráběly v zahraničí licenčně, jak to dopadlo?

Za posledních několik let je čím dál častější požadavek, aby se výroba a montáž alespoň částečně přesunula do státu, který pak zbraně kupuje. Tento takzvaný transfer technologií na výrobu a montáž pistolí již existuje v Peru, kam jsme do státní společnosti začali dodávat pistole a ta je na trhu nabízí dál ozbrojeným složkám. Obdobný model rozjíždíme i v Egyptě, kde se však jedná nejenom o pistole, ale i o útočné pušky.

Kolik jste loni investovali do vývoje a výzkumu?

Jsme tradiční a ryze česká firma s českým kapitálem, a abychom oproti společnostem z velkých a ekonomicky silnějších zemí uspěli na tvrdém vysoce konkurenčním světovém trhu, je pro náš podnik vývoj a výzkum naprosto klíčový. Osobně si nedokáži představit, že bychom byli jen montovna nějaké zahraniční firmy, a proto do vývoje nových zbraní investujeme více jak 100 mil. korun ročně.. V loňském roce jsme také díky investicím do vývoje představili novou sportovní pistoli Shadow 2, poloautomat Scorpion S1 Carbine či útočnou pušku CZ Bren 2, atd. Tu považujeme za špičkový produkt, o který registrujeme ve světě již nyní velký zájem.

V posledních letech se stále v tuzemsku řeší nedostatek kvalitních odborníků v technických profesích na různých úrovních. Máte s tím problém?

Nedostatek kvalitních odborníků technického charakteru je celospolečenský problém, který se navíc prohlubuje. Můj názor je takový, že se jednotlivé společnosti musí sami více angažovat při řešení tohoto problému, proto spolupracujeme s několika vysokými školami, vyhledáváme a podporujeme studenty, poskytujeme stipendia. Spolupracujeme také na bakalářských a diplomových pracích, hledáme způsoby motivace pro vysokoškoláky k nástupu do naší společnosti. Velmi úspěšná je spolupráce se střední školou v Uherském Brodě (Centrum odborné přípravy technické), která připravuje pro naše potřeby střední technický kádr, všichni studenti této školy mají možnost po ukončení školy nastoupit k nám do firmy.

Vyvíjíte něco úplně nového?

Pro mě je vývoj nových zbraní jednou z nejdůležitějších součástí firmy. Nechceme být montovnou. Dáváme do něj desítky milionů korun ročně. Máme poměrně sofistikovaný plán výzkumu, každý rok chceme na trh uvádět alespoň jednu novinku. Tedy ano, připravujeme revoluční řadu kulovnic, také bychom rádi dokončili řadu speciálních pušek tak, abychom nabídli některé odvozeniny brenu, jako je ostřelovací puška či bojová puška. Zkrátka každý rok vyvineme buď nový, nebo inovovaný typ zbraně.

Autor článku

Tiskové zprávy  

Články ze sekce: Tiskové zprávy