Dešťovka nabízí dotace pro hospodaření s vodou. Podporu získají i zahrádkáři

12.05.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Český svaz zahrádkářů zkritizoval nový dotační program ministerstva životního prostředí na udržování vody v krajině. Není pro zahrádkáře, což je podle předsedy svazu Stanislava Kozlíka škoda. Ministerstvo spustí program Dešťovka, ve kterém má být 100 milionů korun, na konci května. Na červen připravuje program i pro zahrádkáře.

Ministerstvo je přesvědčeno, že peníze přerozděluje správně. "Dáváme dotace tam, kde lidé zejména v rodinných domech potřebují vodu každý den a mnohdy ji ani nemají. Mimo to jsme se zaměřili na podporu sofistikovaných systémů, které jsou hudbou budoucnosti, protože umožňují efektivní hospodaření s dešťovou i odpadní vodou," řekl za resort ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Podle něj je na červen připravena výzva z Operačního programu životní prostředí, která je určena i pro zahrádkáře. "Budeme financovat obdobná opatření pro efektivní hospodaření se srážkovou vodou v daleko větších objemech. Takto jsme o tom jednali na konci loňského roku mimo jiné i se zástupci Českého svazu zahrádkářů," dodal Valdman.

Program je součástí koncepce státu v boji proti suchu. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve uvedl, že ČR je dobře připravená na povodně, ale nikoliv na sucho.

Dotace z programu mohou zatím čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpoří zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové. Právě omezení pro rekreační domy zahrádkářům vadí. S ministerstvem podle Kozlíka jednali, jejich připomínky ale nebyly zapracovány. "Vypadalo to, že by nám stát mohl pomoci, nakonec si jako zahrádkáři budeme zase muset pomoci sami," dodal Ivan Dvořák z odborného oddělení svazu.

Výše dotace se pohybuje od 20.000 do 60.000 korun podle pořízené technologie. K této části se připočítávají peníze na každý krychlový metr nádrže. Minimální velikost nádrže musí být dva metry krychlové. Dotace pokryje maximálně polovinu výdajů, mezi které lze zahrnout nákup zařízení, jeho instalaci, zemní práce i úpravu rozvodů.

Nejjednodušší část programu Dešťovka na využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady bude dotována jen v místech výrazně postižených suchem. Patří mezi ně obce na Frýdecko-Místecku, Vysočině nebo na Znojemsku.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ