Nová zelená úsporám - jak získat bonus 40 000 Kč?

10.07.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Otáleli jste zatím se zateplováním nebo výměnou kotle ve svém domě? Motivovat vás má bonus až 40 tisíc korun, který dostanete, když zkombinujete kotlíkové dotace s příspěvkem z programu Nová zelená úsporám. Od září se také navyšuje podpora solárních elektráren, a tak na novou fotovoltaiku můžete získat až 150 tisíc korun.

Dotační program Nová zelená úsporám vyplatil už 2 miliardy korun více než 12,5 tisícům příjemců. S novými podmínkami, bonusy a navýšením příspěvků chce ministerstvo životního prostředí motivovat k žádostem o dotaci ty domácnosti, které zatím energeticky úsporná opatření svých nemovitostí a výměnu kotle odkládaly.Pokud zkombinují nákup kotle z druhé vlny kotlíkových dotací, která odstartuje ve většině krajů v září, a zateplení s podporou z programu Nová zelená úsporám, dostanou navrch bonus až 40 tisíc korun,“ potvrzuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Bonus získají domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří nebo instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotle na tuhá paliva za jiný úsporný zdroj tepla. Opatření přitom není nutné realizovat současně. „Uplatnit nárok na bonus je možné nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel. Žadatel si tedy může požádat letos na podzim o kotlíkovou dotaci a třeba na jaře příštího roku požádá o dotaci na zateplení. Po dokončení projektu mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak bonus na výměnu kotle. Bonus se ale nevyplácí zpětně k již podané žádosti z programu Nová zelená úsporám,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. Právě SFŽP dotace administruje.

Další bonus získají domácnosti v oblastech s nejvíce znečištěným ovzduším, kde jsou opakovaně překračovány limity škodlivých látek. Typickým příkladem je Moravskoslezský kraj. V rámci kotlíkových dotací mohou majitelé domů v těchto oblastech získat finanční zvýhodnění 7 500 korun. Seznam míst, na která se příspěvek vztahuje, je možné najít na stránkách SFŽP.

Víc peněz na fotovoltaiku

Nová zelená úsporám bude od září významněji podporovat instalaci domácích solárních elektráren. Na fotovoltaické panely s vyšším instalovaným výkonem nad 4 MWp dostanou domácnosti až 150 tisíc korun. Novinka přichází zhruba půl roku poté, co program začal podporovat zelené střechy a odpadní vody. Příspěvek cílí na domy s vyšší spotřebou energie. „Přivítají ho především majitelé vícegeneračních domů nebo rodiny s malými dětmi, kde se často pere prádlo, myje nádobí a spotřebuje se více teplé vody,“ uvádí Petr Valdman.

Program zároveň nově nabídne dotaci i těm žadatelům, kteří už peníze na solární systém získali, ale rádi by ho dále rozšířili a zefektivnili. „V praxi to znamená, že domácnosti například solární termický systém pro přípravu teplé vody budou moci rozšířit a využívat ho i pro vytápění nebo si budou moci pořídit další fotovoltaické baterie ke stávajícímu fotovoltaickému systému, aby dosáhly na vyšší účinnost,“ dodává Petr Valdman. Domácnosti si tak budou moci s dotací pořídit nejdříve jednodušší systémy a následně je s ohledem na své finanční možnosti s další dotací postupně rozšiřovat. Aby ale na dotaci dosáhly, musí zvýšit celkově využitelný zisk v budově o 20 procent.

Nyní tvoří žádosti o dotace na solární systémy asi třetinu z celkového objemu a jsou druhou nejpopulárnější oblastí hned po zateplování domů. Dotaci na solární systémy získalo už 5 395 žadatelů, kterým bylo vyplaceno téměř 233 milionů korun. Navýšení podpory by mělo zájem o fotovoltaiku ještě povzbudit. „Ve světě je o sluneční energii stále větší zájem, výroční statistiky využívání solární energie opět překonaly loňské rekordy. Vlastní elektřinu ze slunce si loni začalo vyrábět několik dalších stovek lidí. Klidně by to mohlo být o dva řády víc, trh na to čeká. Odhadujeme, že vylepšené podmínky Nové zelené úsporám přilákají tisíce dalších zájemců,“ dodává Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.


Čtěte také:
Stát chystá pro domácnosti stamiliony na hospodaření s dešťovou vodou

O kotlíkové dotace je zájem. Dalších 300 milionů jde do krajů

Lidé si vyrábí pořád víc energie sami. Decentralizace energetiky je nevyhnutelná

Dotační program dešťovka, možná bude další kolo!

Dotace na úsporné bydlení

Vedle zateplování a solárních systémů podporuje program Nová zelená úsporám také výstavbu domů v pasivním standardu. Oblíbené jsou ale především energeticky úsporné renovace rodinných a bytových domů. Na dotaci dosáhnou i lidé, kteří plánují jen menší a dílčí energetické úpravy, například výměnu oken, dveří nebo jiné částečné zateplení.

Výše dotace se odvíjí od míry dosažené úspory, tvořit může až 50 procent z celkových výdajů. Podle SFŽP je v případě rodinných domů průměrná výše dotace téměř 215 tisíc korun. Připomeňme, že Nová zelená úsporám je financována z výnosů z emisních povolenek.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ