3x z poradny: vytýkací dopis, jak čerpat dovolenou, daň z příjmu

22.07.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Minulý týden jsme v naší poradně odpovídali na dotazy týkající se například vytýkacího dopisu zaměstnavatele, vybrání dovolené po zkušební době nebo daně z příjmů.

V poradně Financí.cz je možné pokládat různé dotazy ohledně pracovně právních a daňových záležitostí, na které vám fundovaně odpovídají naši odborníci. Poradna je bezplatná a po registraci se můžete zeptat na cokoliv z daných oblastí. Jaké zajímavé dotazy se nám sešly minulý týden?


Když vytýkací dopis od zaměstnavatele neplatí

Dotaz z poradny: Dobrý den, zaměstnavatel mi předal vytýkací dopis za: "za neplnění povinností zaměstnance - chování vůči spoluzaměstnancům, které odporuje zásadám slušného chování a dobrým mravům" dle §52 ZP. Bližší vysvětlení prohřešku tam není a ani jej nevysvětlil při předávání. Já sám si nejsem vědom, žádného porušení z mé strany. Jak se mám k takovému trestu ze strany zaměstnavatele bránit?

Vzhledem k tomu, že aby byl vytýkací dopis platný, tak musí mít všechny nutné náležitosti, především v něm musí být vysvětlen důvod, proč je doručován, tak je tento vytýkací dopis víceméně neplatný.


Jak čerpat dovolenou ve a po zkušební době

Dotaz z poradny: Dobrý den, mám dotaz ohledně nároku na dovolenou. Změnila jsem zaměstnání a do nové společnosti jsem nastoupila dne 15.4.2017. Na výplatní pásce jsem měla vypočítanou poměrnou část dovolené (13.5 dne), což je správně. Chtěla bych se zeptat, kolik dní dovolené si budu moci vybrat po zkušební době (2 dny dovolené jsem si již vybrala ve zkušební době)? Chtěla bych si vzít dovolenou celých 5 dní, ale nevím, zda na to mám nárok. Pokud mi dovolená nebude stačit, je možné si vzít neplacené volno? Děkuji.

Čerpání dovolené, stejně tak poskytnutí neplaceného volna, je možné po dohodě se zaměstnavatelem, který primárně určuje čerpání dovolené jednotlivými pracovníky na pracovišti. Záleží tedy především na domluvě. A pak je často možné čerpat dovolenou třeba i během zkušební doby.


Jak se počítá daň z příjmu při zaměstnání ZPS

Dotaz z poradny: Dobrý den, mám dotaz ohledně zálohové daně. Jsem držitelkou ZPS (pouze zdravotně znevýhodněná, nikoli invalidní) a pracuji v chráněné dílně. Pobírám minimální mzdu, a proto by mě zajímalo, od jaké částky je vyměřována zálohová daň? Domnívala jsem se, že když pobírám pouze minimální mzdu jsem od zálohové daně osvobozena. Avšak doposud mi byla vždy účtována např. při hrubé mzdě 11689 Kč (superhrubá 15664 Kč), sociální 760 Kč, zdravotní 527 Kč, sleva na poplatníka 2070 Kč, má zálohová daň činila 285 Kč. Čistá mzda 10117 Kč. Je to v pořádku? Děkuji za odpověď.

Rozhodně to není tak, že by malé mzdy byly automaticky osvobozeny od placení daně z příjmu, záleží totiž hodně na celkové částce, na dalších příjmech daňového poplatníka a na celkovém zúčtování a využití slevy na poplatníka.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ