Chystáte se na dovolenou s domácím mazlíčkem? Nezapomínejte na možná rizika

24.07.2017 | , Slavia pojišťovna
Tiskové zprávy


Naplánovali jste si dovolenou a chcete si ji užít i s vaším domácím mazlíčkem? Nebo jste pro svého psa či kočku nesehnali hlídání a musíte je vzít s sebou? Cestování s čtyřnohým kamarádem je v dnešní době standardní záležitostí. Kromě zajištění nezbytných dokladů pro zahraniční cestu byste ale měli myslet i na možná rizika, ke kterým za hranicemi ČR může dojít. Stejně jako doma, i v cizině mohou mazlíčci onemocnět, zranit se či způsobit škodu na majetku.

Nezbytné doklady

Pokud cestujete do zahraničí se psem nebo kočkou, je nutné mít s sebou vždy tzv. mezinárodní průkaz pro malá zvířata, často označovaný jednoduše jako „pas“. Vystavuje ho autorizovaný veterinář (tedy ne každý veterinář) a kromě identifikačního čísla mazlíčka je v něm uveden přehled provedených očkování. Zvíře musí být dále očipované nebo disponovat jasně čitelným tetováním (tetování je v zahraničních zemích akceptováno jen u zvířat tetovaných do července 2011). Domácí mazlíček musí mít také platná všechna základní očkování, a to včetně vztekliny. Země ale nemají pro vstup zvířat na svá území shodné požadavky. Pokud se například chystáte navštívit Velkou Británii či Irsko, musíte počítat navíc s ošetřením proti echinokokóze, které musí být provedeno 24 až 48 hodin před vstupem do země. Chorvatsko pak nepovoluje vstup zvířatům, která nemají čip. Vhodné je tedy včas před odjezdem u zastupitelského úřadu státu prověřit, jaké konkrétní opatření daná země požaduje.

pes_kocka

Cestovní pojištění mazlíčka ušetří vaši peněženku

Ve chvíli, kdy máte veškeré potřebné doklady zajištěné, měli byste zvážit, zda svému mazlíčkovi nezřídíte také cestovní pojištění. Není povinné, ale je třeba mít na paměti, že na rozdíl od člověka zvíře nedisponuje kartičkou zdravotní pojišťovny, která by v zahraničí pokryla alespoň základní veterinární ošetření při nemoci či úrazu. A stejně jako u člověka, i v případě zvířete se veterinární péče může nečekaně vyšplhat na mnohatisícové částky. „Pokud cestujete do zahraničí, můžete si v rámci svého cestovního pojištění nechat připojistit náklady na veterinární péči pro psy a kočky, kteří cestují s vámi. Pojistit je možné psy a kočky starší 6 měsíců a mladší 8 let, resp. 10 let u koček,“ popisuje Vanda Kýpeť, produktová manažerka Slavia pojišťovny. Mezi nejčastější úrazy psů se řadí například poranění kloubů, pořezání o ostré předměty, tržné rány způsobené pokousáním jiného psa, onemocnění zažívacího traktu, záněty zvukovodu, ale třeba i nachlazení. „Ke komplikacím může dojít v České republice stejně jako v zahraničí a s tím je potřeba počítat,“ upozorňuje dále Vanda Kýpeť. Zájem o cestovní pojištění pro domácí mazlíčky v posledních 2 letech výrazně vzrostl. „Souvisí to zejména se zvýšenou péčí o naše čtyřnohé kamarády, které bereme jako členy rodiny. Lidé si více uvědomují nejen rizika, která na zahraničních cestách hrozí, ale také finanční náročnost, pokud by došlo k nečekanému problému,“ komentuje Vanda Kýpeť.

Pojištění odpovědnosti se vyplácí i v zahraničí

Patří váš mazlíček k živějším či nezbednějším tvorům? Na místě je také zvážení pojištění odpovědnosti, které si k cestovnímu pojištění můžete připojistit. Dojít může k různým nenadálým situacím, jejichž finanční dopady se mohou pohybovat v desetitisících až statisících korun. Ochráněni navíc budete nejenom vy, ale i váš zvířecí kamarád. „Pes se může například z nenadání leknout a vběhnout před auto a způsobit tak dopravní nehodu. Kromě škody na autě a soukromém či veřejném majetku může dojít také k vážnému úrazu řidiče. V takových případech jde už o velmi vysoké částky,“ upozorňuje Kýpeť. Pes může ale taktéž pokousat jiného psa nebo člověka či může způsobit škodu v místě ubytování, ať už v hotelu nebo třeba v restauraci. Škoda na majetku třetích osob hrozí v mnoha různých situacích. „Pro turistické cesty je limit pojistného plnění 2 000 000 Kč pro újmu na zdraví a 500 000 Kč pro způsobení škody na věcech,“ upřesňuje Vanda Kýpeť.

Autor článku

Tiskové zprávy

Články ze sekce: Tiskové zprávy